zondag 4 december 2011

TFTC

Thanks for the cache!

Ofwel een beetje SMS taal die geocachers gebruiken om aan te geven dat het een aangename schattenjacht was. Vandaag heb ik met mijn geocache buddy een wandeling gemaakt op zoek naar een schat in Brasschaat. We hebben allebei een GPS toestel bij dat voor die toepassing is uitgerust. Het is een wandel GPS die je kan aansluiten op de computer. Voor je vertrekt kan je de details van de route afdrukken. In principe bevat je GPS ook alle gegevens, maar je hebt wel wat rekenwerk onderweg. Dan is het handig om pen en papier te gebruiken.

De geocache die we vandaag deden was een multi-cache. Dat wil zeggen dat je om de schat te vinden een aantal tussenstopjes maakt. Elke waypoint bevat informatie om de volgende waypoint te vinden. In de praktijk is dat vaak een ijzeren plaatje op een boom of op een magneetje op een verkeersbord of zo.

Je vindt dan meestal cijfers en letters zoals dit: C=487 D=364. Op de papieren afdruk van de cache vul je deze gegevens bij de juiste stap. Daar zal iets staan zoals:
N 51° 18.C...
E 04° 31.D...
Als je C en D vervangt door de cijfers die je ontdekt hebt, dan krijg je GPS coördinaten die je kan intoetsen. Die brengen je naar de volgende stap.

Dit is de gemakkelijke optie natuurlijk. Vaak is de stap niet zo eenvoudig, en moet je bijvoorbeeld een klein vraagstukje oplossen om de cijfers te bekomen. Zo werd er in een vorige cache gevraagd welk dier er op een afbeelding te zien was. De letters van het dier moest je dan optellen met hun waarde (dus A=1, Z=26). Alleen is een beer en een ijsbeer niet hetzelfde, dus de GPS stuurde ons dan ook helemaal de verkeerde richting uit.

Zo wandel je verder tot de laatste stap, de cache (de schat). De schat bevat meestal wat prullaria, een logboekje en vaak wat trackables. Dat zijn munten (geocoins) of plaatjes (travel bugs). Ze bevatten een unieke code, en die kan je volgen via de website van Geocaching.com. Als je de schat gevonden hebt, kan je er iets uitnemen, maar je moet ook iets terugplaatsen. Je schrijft wat in het logboekje zodat degene die de cache verstopt heeft weet wat jij er van vond.

En vandaag vond ik die super. De 10 stapjes waren niet te moeilijk en toch vaak origineel verstopt. Het was een mooie wandeling, maar het geocachen geeft het net dat beetje meer pit. En ik was in goed gezelschap natuurlijk. Bedankt geocache buddy voor het uitkiezen van de cache. Bedankt om me deze morgen toch nog te overhalen om te vertrekken ondanks de sombere weersvoorspelling. De weergoden zijn ons goed gezind geweest. Dat doen we heel binnenkort opnieuw.

TFTC !

7 opmerkingen:

  1. Euh, als je dat ooit wilt doen met mij erbij, zal je heel die uitleg toch nog eens moeten doen. Man, man, man, ik kan al helemaal niet meer volgen!

    Maar proficiat dat je nu een hele middag hebt gewandeld. Da's weer genoeg beweging voor een week ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We gaan dat doen hè. Ik zal het je tonen, dan snap je 't direct. Het is echt simpel, believe me :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik durfde het al niet zeggen, dat ik er niets van snapte.. hahahah

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ok, 't simpel: je vindt tips, je tikt die in op een gps en je vindt een schat. Beter zo? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vond het nog simpel uitgelegd van Jan, ik heb eens een app gedownload op mijn tablet om geocache-puzzels op te lossen en als je ziet wat daar mee mogelijk is... dan val je pas achteruit. Toen dacht ik echt dat je daar op zijn minst tot uw 30e voor naar school moest geweest zijn :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is zo, Stijn. Wij hadden ook een app bij voor die puzzel van de beer. Alleen moet je wel zien dat het een ijsbeer is, natuurlijk. En soms moet je voor de letter A=1 en Z=26 rekenen, maar soms ook andersom A=26 en Z=1. Dat staat er allemaal wel bij, maar toch zijn dat de valkuilen. Maar je moet er dus niet veel voor kunnen, nee. Ik ben gisteren zelfs online gegaan om de foto te zien van de berk waar de schat lag. Er stonden 4 berken en we vonden niet de juiste. Je zit wel in een bos, maar in Brasschaat heb je overal snel internet hé :-)

    BeantwoordenVerwijderen