zondag 8 januari 2012

Polyglot

Ik ga een nieuwe taal leren. Dat is toch het plan. Ik weet nog niet helemaal dewelke, ik ben op zoek naar wat me het beste ligt. Ik weet ook niet wat het beste in de markt ligt, want ook dat is een criterium dat meetelt. De taal die ik nu gebruik is oud. Ze zal misschien niet lang meer bestaan.

Ik ga ze niet spreken, maar schrijven. Ik heb het dan ook niet over een spreektaal maar over een programmeertaal. Ik "spreek" al in verschillende talen met een computer, maar de taal die ik nu al een hele tijd gebruik is in onbruik geraakt. Sinds 1996 programmeer ik in Delphi, dat is de Windows variant van het oude Pascal. Ik heb eigenlijk nooit echt Pascal geleerd, ook Delphi niet. Het werd eerder in mijn schoot geworpen, en ik moest mijn plan maar trekken. Maar dat is wel aardig gelukt.

Het is dan ook een beetje anders dan de taal die mensen onder elkaar spreken. Eens je een beetje doorhebt hoe een machine denkt, komt dat vaak vanzelf. Zo is het toch in mijn geval altijd geweest. Ik deed ooit mee aan een examen Step-5 voor PLC's. Dat is een computertaal die veel in de industrie gebruikt wordt om machines aan te sturen. Ik had alle punten gekregen die de prof kon geven want er was niets op aan te merken. Het kleine stukje computersoftware dat als examen diende, werkte immers perfect en dan kan je moeilijk commentaar geven.

En toch had ik nooit die taal geleerd. We hadden in de avondschool 2 jaar les gekregen in PLC maar ik was er nooit aanwezig. Toen het examen daar was, heb ik me er een paar avonden in verdiept en merkte dat het heel erg veel leek op dingen die ik kende uit mijn jeugdjaren, toen ik als volleerde nerd met niets anders bezig was.

Bon, ik ben benieuwd. Ik ga nu iets kiezen dat me aanspreekt en waar vraag naar is op de "markt". Voor mij zal 2012 een jaar worden waarin ik me op professioneel vlak een beetje ga verruimen. Ik vind het alvast heel spannend ...

2 opmerkingen:

  1. Das een mooi vooruitzicht Jan! Blijven meegaan met de tijd. Je hebt er alvast de aanleg voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmmhmmmhmmmm. Ik denk verder als ik dit lees, en jij blijkbaar ook als je het schrijft. Ik ben trots op je, Jan!

    Je gaat dat ongetwijfeld goed doen. Als je al die andere toestanden zomaar uit jezelf hebt geleerd, gaat dit je zeker ook vlot afgaan.

    BeantwoordenVerwijderen