maandag 23 januari 2012

Toeval

Stel dat mijn schoonzus in 1998 niet tegen een jongeman was aangelopen op een homofuif in Antwerpen. Ze zou niet aan de praat geraakt zijn met die jongeman. Ze zou hem niet aan mij voorgesteld hebben en hij zou niet mijn eerste lief geworden zijn. Niet dat ik dat zo erg zou vinden, want hij dumpte me al redelijk snel. Maar ik zou nu niet samen zijn met mijn ventje, want hij zat in zijn vriendenkring.

Stel dat ik een maand vroeger diabetes had gekregen. We zouden nu geen appartement hebben waar ik kan wonen en werken samen. Ik zou nog steeds een kantoor in Hoboken hebben waar ik al lang niet gelukkig meer mee was. We hadden immers net de handtekening geplaatst onder de verkoopsovereenkomst en toen werd ik ziek. Was het andersom geweest, dan hadden we die stap niet gezet.

Of stel dat ik geen diabetes had gekregen. Je zou dit niet aan het lezen zijn, want het was een chique madam die ook diabetes heeft die mij aanzette tot bloggen.

En dan komt er meestal een mooi verhaal dat hier aan vasthangt. Alles gebeurt voor een reden. Toeval bestaat niet. Er is een kracht die zorgt dat dingen gebeuren zoals ze gebeuren. It was meant to be.

Misschien valt het wat tegen als ik dit zeg, maar dat geloof ik niet. Ik geloof niet dat alles voor een reden gebeurt. Niet erg romantisch hé? Ik weet het. Jammer maar helaas. Voor mij gaat dit samen met geloof in iets bovenmenselijk en dat heb ik niet.

Ik geloof wel dat ik het toeval een handje kan helpen. Als ik niet had besloten om uit de kast te komen, was ik met mijn schoonzus nooit op die homofuif geraakt en was ik wellicht nog single. Als ik geen hulp had gezocht op een discussieforum over diabetes, had ik die madam niet ontmoet en was ik nooit gaan bloggen. Zo kan je het ook bekijken. Toeval bestaat wel, maar je kan het een handje helpen.

Ik ben wellicht te nuchter (wat een heerlijk woord) om te geloven dat toeval niet bestaat. In elk geval nuchter genoeg om te weten dat ik mijn neus moet buitensteken om geluk op te zoeken. Het komt niet binnenwaaien met de straalstroom. Het vraagt een beetje werk, maar je verdient je inzet terug in tienvoud.

1 opmerking:

  1. Toeval of niet: ik was net over dit onderwerp aan het denken toen ik je blog opende....

    BeantwoordenVerwijderen