vrijdag 10 februari 2012

Ik heb geld genoeg

Ik probeer maar een titel te verzinnen die je gaat aanklikken. En dat is gelukt precies :-)

Ik bedoel dat heel letterlijk. Ik heb geld genoeg. Niet te veel en niet te weinig.

Lang geleden had ik geld te weinig. Veel te weinig zelfs. Zo weinig dat er op het einde van mijn loon nog maand over was. Ik voelde me daar heel slecht door. Niet in de eerste plaats voor die financiële reden, maar wel omdat ik naar andere mensen keek die daar geen last van hadden. En dan voelde ik afgunst. Dat is een heel vervelend gevoel. Het krenkt je in je eigenwaarde. Ik heb beslist dat ik het niet meer zou toelaten, dat gevoel. En toen heb ik dat ook opgegeven, ik herinner me het exacte moment zelfs nog. Aan mijn financiële situatie was niks veranderd. Ik hield nog altijd maand over op het einde van mijn loon. Maar aan mijn gevoel wel. Je hoeft dat niet te voelen, het is niet goed voor je. Niet voor jezelf en niet voor diegene op wie je jaloers bent.

Er schijnt een afspraak te bestaan die ik niet zo goed doorheb. Een afspraak over hoe je sommige dingen al dan niet mag zeggen. Dat je soms beter dingen niet zegt omdat andere mensen zich daardoor gekwetst voelen. Alleen is het jammer dat ik ze niet snap.

Zo zou het beter zijn dat je niet praat over je nieuwe wagen. Ik heb er geen hoor, ik droom alleen nog maar. Maar je zou het beter niet doen. Je zou andere mensen er mee kwetsen omdat ze jaloers zouden kunnen zijn op je wagen. Op wat ik wil kopen zouden weinigen jaloers zijn, dus ik ga het probleem niet snel hebben. Maar ik heb het wel meegemaakt in de andere richting. Iemand die ik goed ken heeft een nieuwe wagen, maar vertelt er niks over. Ik zie hem instappen en ik ben verbaasd dat ie zo'n prachtige auto heeft. Ik vraag meteen alle details, zowel qua techniek als qua afwerking. Later spreekt iemand me daar op aan. Dat dat toch wel vreemd is, dat ik eerst vragen moest stellen voor de eigenaar over zijn nieuwe voertuig met openheid ging praten.

En dat is gek, want wagens interesseren mij. En hij weet dat heel goed. Maar hij begint er niet over omdat je dat niet doet. Je zegt niet uit jezelf: kijk nu eens wat een mooie wagen ik heb. En ik had dat liever wel gehad. Dan hadden we meer tijd gehad om er over te praten. Ik had misschien wel een testritje gevraagd.

En ik snap dat dus niet. Ik doe het ook niet. Als ik een nieuwe wagen heb, zal die hier met de nodige foto's verschijnen, daar kan je gerust in zijn. En dat is dus niet om afgunst op te wekken. Dat is omdat ik van wagens hou. Moest je dan denken dat ik een blaaskaak ben die komt stoefen met zijn nieuwe auto, dan vergis je je. Ik heb het gewoon niet door, die ongeschreven regel.

En dat vind ik eigenlijk ook niet zo erg. Ik stel voor dat we de regel afschaffen, want hij slaat nergens op.

2 opmerkingen:

  1. Geniet van wat je hebt, van wat je doet en van wat je koopt. Je gunt anderen ook hun pleziertjes. Je betaalt tenslotte zelf je rekeningen hè? So don't worry...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel lang geleden had ik een zus die me vlug, vlug een plan van een huis toonde, en beschaamd zei dat het al tot de eerste verdieping stond. Ze mocht niet over haar huis spreken van haar man, ja, ook weer omdat de mensen jaloers zouden zijn.
    Als ik een huis koop, dan roep ik dat van de daken, je mag toch blij zijn?

    BeantwoordenVerwijderen