donderdag 16 februari 2012

Meneer ?

Hij zei meneer tegen me. Dat deden er meer, trouwens.

De aanspreektitel voor de leraar in de middelbare school was "meneer". In de lagere school zeiden we "meester", maar vanaf ons 12de jaar moest dat anders. Ik weet niet of het feit dat ik in het Klein Seminarie zat daar iets mee te maken had. Moest het daar wat deftiger dan op andere plaatsen?

De laatste jaren van mijn schoolcarrière zag ik er anders uit dan mijn medeleerlingen. Ik had beslist om mijn baard en snor te laten groeien. En dat lukte verbazend goed voor een jongeman. Dus geen klein sikje of zo'n snorretje waar een puber veel moeite voor doet om er een jaar ouder uit te zien, maar dat dan niet zo goed lukt omdat er weinig dekking is.

Als ik me niet vergis was dat zo vanaf mijn 4de jaar. Ik had veel last gehad van acné en had daarom beslist om me niet meer te scheren. Dat gaf alleen meer irritatie. En dat heeft geholpen, want het probleem was snel van de baan. Toch was daar een probleem mee. Ik weet niet hoe het geformuleerd stond in het schoolreglement, maar het mocht dus niet. Ooit werd ik bij de prefect op het matje geroepen. Hij vroeg me vriendelijk om opnieuw een scheermes te hanteren. Toen ik zei wat mijn reden was om het niet te doen, werd ik gepardonneerd. Dat is niet moeilijk, want hij had zelf baard en snor. Zijn bijnaam verraadde trouwens dat ie dat om net dezelfde reden deed als ikzelf.

Maar dit ben ik dus in het laatste jaar. Foto's van vroegere jaren vind ik niet terug, maar het zal er erg op lijken. Jongere leerlingen op de speelplaats spraken me geregeld aan. In het midden van de speelplaats stond een klein laag gebouw met een plat dak waar je voetbal makkelijk op landde tijdens de middagpauze.
"Meneer, mag ik mijn bal van het dak halen". Ik heb nooit gezegd dat ik geen meneer was. Alleen "natuurlijk, jongen".

2 opmerkingen:

  1. moh hahahahhaah.... nice! zal het onthouden, meneer Jan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ooit zei een frantalige klant die mijn naam niet meer wist en me wilde omschrijven om duidelijk te maken wie ze moest hebben... Die kleine mijnheer ;)

    BeantwoordenVerwijderen