zondag 12 februari 2012

Trappist

Dat heb ik al lang niet meer gedronken. Alleen nog Cola Zero, remember? Het staat in ons stappenplan he. Maar ik heb het wel gegeten, nog niet zo lang geleden.

Het is een dilemma als je de keuze hebt gemaakt om alcoholvrij te leven. Maar ik heb het redelijk simpel opgelost. Ik heb het over gerechten die bereid zijn met alcohol. Mensen hebben daar vreemde ideeën over. Als je stoofvlees met trappist zou eten zou het hele plan ineens in duigen vallen. Alle moeite zou voor niks zijn en ik zou terug van nul moeten beginnen. In het slechtste geval zou ik ineens naar de GB rijden en een bak trappist kopen om die dan leeg te drinken.

Maar zo werkt dat natuurlijk helemaal niet. Ik spreek nu voor mezelf hé, de meningen zijn erg verdeeld. Sommigen hebben toch de neiging om te zeggen dat er geen enkel spoor van alcohol mag aanwezig zijn in een maaltijd. Omdat ze dan weer de smaak te pakken zouden krijgen. Bij mij is het niet zo. Ik ben er ook op getraind. Een psycholoog heeft me begeleid om normaal om te kunnen gaan met de geur en als het moet met de smaak van alcohol in een gerecht. En dat is heel goed gelukt.

Cognitieve gedragstherapie heette dat. Naar een fles wijn kijken en ze niet willen opdrinken. Dat is niet moeilijk, je moet maar denken dat er ontstopper in zit. Deel van de begeleiding bestond er in om labels te lezen van flessen wijn en sterkere dranken om te kijken wat er in zit. En na een tijdje kan je daar zoals een normale mens mee omgaan.

Een tijdje heb ik medicatie genomen om me te helpen. Die zorgde ervoor dat ik op enkele dagen een allergie ontwikkelde voor alcohol. Dan was het wel absoluut noodzakelijk om geen sporen van alcohol binnen te krijgen. Ik zou er heel erg ziek van worden, maar dat was natuurlijk de bedoeling van het medicijn.

Maar toen iemand me een tijdje geleden vroeg of ze trappist mocht gebruiken in de bereiding van stoofvlees had ik daar geen bezwaar tegen. Het kan dus absoluut geen kwaad, ik ga niet plots gekke dingen beginnen doen. Ook al zal de bereiding niet alle alcohol oplossen, zelfs al staat het enkele uren op een laag vuurtje. Het kan dus geen kwaad. Hou je dus vooral niet in om iets lekkers klaar te maken en me uit te nodigen. Ik wacht vol ongeduld ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten