zondag 25 maart 2012

Timelapse

... is een techniek om foto's om te zetten in een film. Neem heel veel foto's na elkaar en plak ze aaneen. Dan krijg je in enkele seconden een versnelde weergave van wat er is gebeurd over een lange periode. Zo kan je een bloem die openbloeit filmen of een zonsondergang.

En nu blijkt toch wel dat ik het nodige speelgoed daar voor in huis heb zeker? Een spiegelreflexcamera, een computer die hem bestuurt, een statief en software voor videomontage. Dit is mijn eerste probeersel. Ik maak het me direct moeilijk door het 's nachts te willen doen. OK, ik lieg... ik wou een zonsondergang maar het instellen van de camera en de software die hem stuurt was zo moeilijk dat het inmiddels pikdonker was.

Veel meer dan de maan en een ster die verschijnt zie je niet. De snelle ster is een vliegtuig. En het moet nog beter en scherper, maar dat leer ik nog wel. Dit zijn ongeveer 500 foto's na elkaar geplakt, genomen in 1 uur tijd. Het resultaat is bewerkt met montagesoftware om knipperen tegen te gaan.

Oei voel ik nu een nieuwe hobby komen?
Ik hoop van niet, want daar heb ik geen tijd voor ;-)

2 opmerkingen: