dinsdag 27 maart 2012

Werkzekerheid

Het is een torenhoog cliché. Ik had een gesprek met iemand die het kan weten. Al heel lang heb ik discussies gehad over het feit dat zelfstandigen geen werkzekerheid hebben. Veel minder toch dan arbeiders of bedienden. En dat heb ik altijd ontkend. Ik moet mijn huidige toestand in perspectief zien. Ik ben zelfstandige sinds 2000. Ik richtte mijn bvba op in 2001. Dus zeg maar dat ik 12 jaar zeker ben geweest van mijn inkomen. Het was niet altijd makkelijk, en ik heb ook zwarte sneeuw gezien. Maar nooit heb ik het idee gehad dat het helemaal zou stoppen.

En dat is dus wat mijn gesprekspartner ook zei. Hij is net met pensioen en was heel zijn leven zelfstandige. Nooit heeft hij op de rand van het failliet gestaan, maar het was vaak moeilijk. Drie keer moest hij bedragen die hij tegoed had blauw blauw laten omdat de tegenpartij failliet was gegaan. Dat deed pijn, maar het heeft geen invloed gehad op de ganse carrière.

Als ik mijn situatie nu vergelijk met mijn ventje heb ik sinds ik hem leerde kennen één en hetzelfde werk gedaan. Hij zit inmiddels bij zijn vierde werkgever. Als bediende dus. Soms is de overstap gebeurd omdat hij dat zelf wou, soms had hij geen keuze, wegens herstructurering. Dat is dus ook geen werkzekerheid. Bij mij is ze dus relatief, die werkzekerheid maar zeker niet slechter dan bij andere mensen.

1 opmerking:

  1. De tijd van zekerheden in het leven is voorbij. Het enige waar we zeker van zijn, is dat we dood gaan. Voor de rest moeten we ons leven leiden zoals we dat voor onszelf het beste achten. Neem het zekere voor het onzekere en vertrouw op jezelf..

    BeantwoordenVerwijderen