donderdag 19 april 2012

AA

Zoals je wellicht weet, of niet weet maar dan weet je 't nu, ben ik bij de AA, de anonieme alcoholisten. Dat ik dat hier schrijf maakt het een beetje minder anoniem, maar soit. Elke donderdag, en heel af en toe op maandag ga ik er naartoe om een babbeltje te slaan. Want daar dient het eigenlijk voor, praten met mensen die het probleem kennen en je begrijpen.

Het is nu twee jaar geleden dat ik er voor de eerste keer binnenkwam. Sinds die dag is mijn leven grondig veranderd. Het was niet de eerste keer dat ik mijn probleem heb aangepakt, maar het was meteen duidelijk dat dit voor mij de goede manier was.

We hebben een leiddraad in onze club. Een stappenplan van twaalf stappen. We worden verondersteld van die één na één, of als je dat liever hebt gewoon door mekaar, uit te voeren. De belangrijkste stap is de eerste. Jezelf beloven dat je vandaag niet drinkt. Alleen vandaag, en daarna zien we wel. Het is voor mij de ideale manier gebleken om het probleem, en in bredere zin elk probleem, aan te pakken. Dag per dag is veel simpeler omdat je je geen zorgen moet maken over de dagen, weken, maanden die komen.

Volgende donderdag is een speciale dag. Ik ben nu twee jaar lid van de club en volgende week zal ik voor de eerste keer de chairman zijn. De voorzitter, zeg maar. Ik zal twaalf weken het gesprek leiden en iedereen aan het woord laten. Voor iemand die niet de grootste prater is, is dat best een uitdaging. Zolang ik dat blijf zeggen blijft het idee ook hangen dat ik verlegen ben. Omdat ik blijkbaar nergens nog die indruk nalaat moet ik mijn mening herzien. Ook in onze club is nooit gebleken dat ik verlegen ben. Ofwel ben ik het dus niet, ofwel kan ik het goed verbergen.

In elk geval, de komende maanden is JanGeox de chairman op de donderdag. Daar heb ik trouwens die bijnaam gekregen, JanGeox. En ik begon schoenen te kopen toen ik stopte met drinken. Er vallen ineens veel stukken van de puzzel in elkaar hé ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten