maandag 16 april 2012

Je zou denken

...dat we nu al lang rond zijn met de verbouwing. Op het eerste zicht lijkt het ook wel zo. Helaas is het in de praktijk minder waar.

Voor de elektriciteit moeten we een geldig keuringsattest kunnen voorleggen aan de verzekering. Helaas is dat er niet. De afwerking werd zo goed en zo kwaad als mogelijk door mij en door aannemers gedaan. Maar dan gaat het dus over de eindpunten. Alles wat zichtbaar is, is vernieuwd en lijkt in orde. Wat er in de zekeringkasten gebeurt, is dat helemaal niet. Iemand die daar alles van kent kwam op bezoek. De twee zekeringkasten zijn van het originele ontwerp uit 1964. Op zich is daar niks mis mee, ware het niet dat er in al die jaren wel één en ander fout is gelopen. De sporen zijn duidelijk zichtbaar door brandmerken achter de zekeringen. Enkele draden zijn zelfs doorgebrand en niet meer in gebruik.

Er blijkt ook helemaal geen aarding aanwezig te zijn in het appartement. Oh ja, de stopcontacten hebben vaak een aardingspin maar die doet dus niks. Wellicht is ze in de structuur van het gebouw ergens verbonden met een ijzeren deel van de constructie. Vaak hing men in die jaren een aarding vast aan de verwarmingsbuis die het appartement binnenkomt. Dan heb je wel een soort aarding maar ze voldoet lang niet aan de huidige eisen. En helaas weten we helemaal niet waar die aarding is aangesloten want er bestaat geen plan van de elektrische bekabeling. Nog een punt dat we nodig hebben om een attest vast te krijgen. Dat plan zullen we zelf moeten verzinnen. Waar welk draadje ligt in welke buis is niet eenvoudige te achterhalen.

Er zitten ook spoken in de elektriciteit. Dat had ik al gemerkt en het is weer opgevallen. Een 3x220V net is heel lastig en het komt niet vaak meer voor. Enkel in de binnenstad van Antwerpen is dat nog zo, maar het maakt het werk moeilijk. Als er ergens iets fout loopt, krijg je heel onverwachte uitlezingen op je voltmeter. Mijn eerste reflex is vaak dat mijn meter stuk is of dat ik een hypo heb. Maar nee, het is zo. Er gebeuren rare dingen in 9FG.

Enfin, er zijn mensen mee bezig die weten wat ze doen. En het attest zal er zeker komen. Het blijft alleen een lastig item op de todo lijst. En ik had al zo'n hekel aan die lijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten