maandag 21 mei 2012

5.3 %

Mijn nieuwe HbA1c is binnen. Vorige keer stond ik op 5.5%. Nu is dat 5.3%. Wat dus al geweldig goed was, is nu nog beter. Als je hier geen jota van snapt, dat is niet erg. Het is de waarde van mijn bloedglucose op langere termijn. Het geeft aan hoe het gesteld is met mijn gezondheid, en het zegt een beetje hoe goed ik mijn best doe. Als ik onder de 7 of 6.5 zit is de dokter heel blij. Dat is een mooi streefdoel voor mensen met diabetes type 1. Mensen die geen diabetes hebben schommelen tussen 4 en 6.

Maar ik zit dus flink onder die 7, en ben nog wat gezakt. Uiteraard was mijn endocrinoloog in de wolken. Dat is ie altijd hoor, en deze keer was het niet anders. Het driemaandelijks onderzoek werd al viermaandelijks. Mijn casus is niet spannend genoeg om nauw op te volgen, hij kan er toch nooit iets zinnig over zeggen. Vorige keer vroeg ie zelf toen ik binnenkwam of ik iets slecht kon bedenken in de data die voor hem lag. Dat dat niet zo was heeft ie toen beaamd.

Een kleine aanpassing aan mijn insulinepomp was er toch gebeurd. Vandaag wou ie weten of dat geholpen had. Af en toe had ik te lage suikerwaarden 's nachts en nu wou ie zien of dat was opgelost. Dat was niet echt zo, want af en toe zag ie er nog. Ik vond dat vreemd want ik herinner me er geen. Tot ie een aantal exacte dagen en uren zei waar de waarde te laag was. Dan kon ik in mijn iPhone app zien wat er op dat moment misliep. Als er iets vreemd gebeurt met mijn suiker noteer ik dat in mijn diabetesdagboek op de iPhone. Voor een warhoofd zoals ik doe ik dat precies wel juist. Toch wel vreemd hè ?

Dan bleek dus dat het niet om nachtelijke hypo's ging, maar die momenten was ik gewoon wakker. Het waren momenten die ik 's nachts in een bos heb doorgebracht tijdens het geocachen. Af en toe is dat toch een behoorlijke inspanning en ik heb soms te weinig chocoladekoeken gegeten om mijn suiker op peil te houden. Dan piept de sensor en dan eet ik een koek. Maar ik sta dan wel een tijdje laag, wat dus geen kwaad kan. Het komt dus niet door een slechte instelling van de pomp, maar door een inspanning van de pomper.

Het woord was gevallen. Geocachen? Wat is dat? En waarom doe je dat 's nachts? Vijf minuten waren we aan 't praten geweest over de suikertjes. Eigenlijk was alles gezegd en mijn gewicht was weer goedgekeurd. Een standaardonderzoek van bloeddruk en voetproblemen ging snel want ondertussen was ik druk bezig om uit te leggen dat je sommige cachen best 's nachts doet omdat je op gekke plaatsen komt. Plaatsen die volgens de wet wel openbaar zijn maar waar je overdag vreemde blikken zou krijgen. Of sommige cachen moet je wel 's nachts doen omdat je tips in UV licht moet lezen. Dat vond ie fascinerend

De consultatie van 20 minuten was snel voorbij. Daarvan gingen 5 minuten over de suiker en 15 over de hobby.

En dat ik nu meer koeken moet eten. Ik verdien tussendoortjes. Een diabeet heeft het zo al lastig genoeg om zijn waarden goed te houden dat een koek tussendoor geoorloofd is. Liefst met chocolade als je te laag staat, dan stijg je sneller.

Het zijn niet mijn woorden. Het is waarachtig doktersadvies ;-)

1 opmerking:

  1. Fantastisch Jan...dat is voor mij nog een droom, zo laag ;-)

    En ja die koeken, dat heb ik ook als doktersadvies....ze zijn soepeler geworden in de loop der jaren, dat mocht absoluut niet 25 jaar geleden...

    BeantwoordenVerwijderen