woensdag 20 juni 2012

De verbazing

Een jongeman vraagt zich iets af. Hoe komt het toch dat hij niet kan drinken. Of juist heel goed kan drinken. Dat is het grapje dat wij in de groep dan vaak maken. Hoe komt het toch dat er mensen zijn die 3 of 4 glazen bier of wijn drinken en dan beslissen dat dat voldoende is. Maar vooral: hoe komt het toch dat hij dat niet doet? Het is namelijk een heel eenvoudig procedé. Je telt gewoon tot vier en dan doe je iets niet. Iets niet doen is toch het eenvoudigste dat er is? Dus het vijfde glas niet drinken zou toch heel simpel moeten zijn?

Er gaat een hele lange periode aan vooraf. Dat is een periode waar hij probeert. De periode is zo lang omdat het vaak lukt. Daar zit het addertje onder het gras. Als iets lukt denk je: hey! ik heb het gevonden! Vanaf dan ben je een tevreden man. Je bent gerustgesteld. Je bent er nu 100% zeker van dat je geen probleem hebt. En dan gebeurt er iets vreemds. Als je toch geen probleem hebt... waarom zou je dan na 4 glazen stoppen? Het hoeft namelijk niet. Er staat niemand naast je die met een grote hamer op je vingers gaat slaan na het vierde glas. Je kiest het zelf, en vanaf het vijfde glas wordt het alleen maar leuker.

De verbazing is ongekend. Hij kan er met zijn verstand niet bij. Het kan toch niet waar zijn dat een normaal denkend mens elke keer dezelfde fout maakt. Hoe zit dat met die ezel en die steen. En waarom lijkt hij veel dommer dan die ezel?

Inmiddels heeft ie het antwoord gevonden. Er is niets zo eenvoudig dan iets niet doen. Alleen was de optelsom verkeerd. Je moet helemaal niet tellen, dan is het nog eenvoudiger. Drink ineens een glas cola vanaf het begin en het probleem stelt zich niet.

Hoe het kan dat het zo slecht is voor hem? Hij kan er lang over nadenken en het antwoord nooit vinden. Hij weet ook dat aceton drinken niet goed is voor hem. Toch stelt ie zich daar geen vragen bij. Dat kan ie makkelijk aanvaarden. Noem het een allergie als dat eenvoudiger is. Noem het een verslaving als je er klaar voor bent. Noem jezelf alcoholist als je het durft. Of probleemdrinker als dat woord beter bij je past.

Eén ding staat vast. De jongeman hoort thuis in onze groep. We kennen de verbazing en hebben er allemaal mee geworsteld. Als je stopt met vechten wordt je leven veel eenvoudiger. Het wordt zelfs leuker dan vroeger na dat vijfde glas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten