dinsdag 17 juli 2012

Elektrieker en/of loodgieter

Stel...

Je bent op zoek naar een elektrieker en een loodgieter. Maar je hebt niet genoeg werk voor twee personen, dus je wil een elektrieker die wat van loodgieterij kent of omgekeerd. Je plaatst een vacature waarin je die functie omschrijft. Dan krijg je twee categorieën kandidaten over de vloer: elektriekers en loodgieters. Maar in 't echt zoek je eigenlijk meer een klusjesman, want hij moet enkel dingen herstellen of nakijken. Hij moet geen nieuwe leidingen leggen. Noch elektrische leidingen, noch afvoerbuizen.

Zou het dan niet logisch zijn dat de mensen die je over de vloer krijgt een CV maken met hun eigen specialiteit? De elektrieker zal erop zetten dat hij veel ervaring heeft met zekeringen en stopcontacten. De loodgieter zou schrijven dat ie vooral bezig was met waterleiding en afvoerbuizen. Maar de elektrieker zou er toch niet op zetten dat hij geen verstand heeft van loodgieterij? En de loodgieter ook niet dat ie van elektriciteit niks kent?

Het lijkt de logica zelf. Toch heb ik vandaag voor zo'n functie gesolliciteerd. Op mijn CV staat dat ik Delphi programmeur ben. Ik heb er niet op staan dat ik geen Visual Studio.NET programmeur ben. Iets wat ik niet ben ga ik ook niet op mijn CV zetten, dat lijkt me logisch. Als ik alles wat ik niet ben er ook op moet schrijven, dan was mijn CV zo dik als de Van Dale.

Toch waren de interviewers verbaasd dat ik geen Visual Studio.NET ken. Ik vroeg waar ze die informatie hadden, dat ik het dus wel zou kennen, maar daar kwam geen duidelijk antwoord op. Blijkbaar was het niet duidelijk op mijn CV. Ik vind dat nochtans klaar als een klontje en ik heb het ook gezegd. Het principe is simpel: iets dat niet op mijn CV staat, dat ken ik niet. Toch is het ofwel de gesprekspartners ofwel het selectiebureau ontgaan.

Ikzelf heb de functieomschrijving nooit gezien. Het selectiebureau had mij eruit gepikt omdat mijn CV een goede match zou zijn. Ik denk dat er ergens één partij beter moet opletten, want dit was best vervelend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten