woensdag 18 juli 2012

Platinum

Gordon Finest Platinum. Grote blikken bier van 50cl. Je kan een blikje bier drinken op straat zonder dat het opvalt. Ik bedoel niet dat een blikje bier op straat drinken niet mag, want daar is niks mis mee. We zijn dat hier gewoon. Maar je leert ze kennen, die blikjes. Dit blikje heeft een andere kleur en het zegt iets over de mensen die het vasthouden.

Die mensen drinken eigenlijk vijf glazen bier. Je ziet dat niet, maar het is dus wel zo. Ze drinken dat niet omdat ze dorst hebben, maar ze drinken dat omdat ze alcohol willen. En liefst erg veel op korte tijd. Als je het blikje opent als je op de tram stapt en je hebt het leeggedronken als je uitstapt zal niemand daar iets van zeggen. Ik zie het vaak gebeuren met een blikje Jupiler en daar kijkt niemand van op. Maar als deze passagier uitstapt, heeft hij dus vijf glazen bier uitgedronken. Het bier is 12% sterk dus wie even rekent weet dat een blik van 0.5 liter vijf gewone pintjes zijn.

Ik ken ze natuurlijk heel goed van vroeger. Het was de ideale manier om snel iets binnen te hebben zonder dat je met een fles whisky of wodka op straat rondloopt. Elke nachtwinkel heeft die blikken nu in voorraad. Ook alle supermarkten hebben de varianten van Gordon in huis. Er zijn er ook minder sterke, maar onder de 8% heb je niet veel keus in het merk. Nu bestaat er zelfs een versie van 14%. Als je weet dat sommige soorten Porto 15% alcohol bevatten lijkt een vergelijking niet zo gek. Stel dat je iemand met een fles porto aan zijn lippen over straat ziet lopen, dan zou je meteen denken dat er iets niet pluis is. Maar het blik valt niet op. De perfecte camouflagetruuk.

Nu maandag is er in Aalst een criterium. De Ronde van Frankrijk is dan net voorbij en de stad zal helemaal uit haar voegen barsten. Ik werd al gewaarschuwd dat je de stad best mijdt die dag. Dat is een beetje lastig, want ik heb mijn hotel de komende weken vastgelegd telkens op maandag. Ik zit er dus middenin.

Er is geen AA meeting die dag. De stad is klaar voor andere dingen. Ik wandelde vandaag door de kleine Carrefour Express en er stonden enkele paletten klaar met Gordon Finest Platinum. Enkel de versie van 12%. De lichte bieren zijn niet nodig maandag.

2 opmerkingen: