zondag 22 juli 2012

Gebedje

Ik had een dikke viltstift nodig om het te verteren. Alleen al het woord geeft een slecht gevoel. Hoe zou ik ooit kunnen luisteren naar een gebedje? Het doet me te veel denken aan het geloof dat ik aangeleerd kreeg, maar nooit begreep. Maar dit was een speciaal gebedje. De viltstift had ik nodig om het woordje God en de komma die erop volgde te doorstrepen.

Geef me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
Moed om te veranderen wat ik kan veranderen.
Wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.


Het komt uit ons stappenplan en ik pas het toe op alles wat ik tegenkom. Het plan gaat over nuchter leven. Het klinkt misschien gek, maar dat heeft bijna niks met alcohol te maken. Het is een programma voor het leven en dit hoort erbij. En toen was ik er bijna. Maar niet helemaal. De moeilijkste stap was dit gebedje toepassen op de werksituatie.

De derde zin is glibberig. Die zegt dat je moet weten welke van de eerste twee je moet toepassen. En daar wringt het schoentje, want dat weet je dus nooit. In de praktijk wil het zeggen dat ik probeerde te aanvaarden wat ik niet kon veranderen. Alleen weet je niet of dat lukt of niet. Je merkt het pas als je weer eens meer dan een jaar verder het gevoel krijgt dat je geen stap vooruit ging. Nog steeds maakte ik me even druk over de situatie. Er was niks veranderd en ik kon het niet aanvaarden.

Dan komt dus het dilemma. Probeer je het nog een laatste keer of ga je verder met de andere optie. Het nog eens een laatste keer proberen had ik al zo vaak gedaan. Ik koos nu dus voor het laatste. En het vroeg inderdaad moed. Ik kon de moed niet vragen aan God, want die is bij mij niet thuis. Ik moest die dus bijeenrapen waar het kon. Maar dat lukte dus wel. Er kwam een grote ommekeer en die is nu al even bezig. Het ziet er naar uit dat die veel vlotter gaat dan ik ooit kon dromen.

En dan kan je niet anders dan spijt hebben dat je het niet eerder probeerde. Gelukkig staat ook in het plan dat je dat nooit moet doen. Dit vallen en opstaan heeft namelijk heel veel zin. Dat is nu net de leerschool van de derde zin. De wijsheid komt met de jaren en daardoor is de derde zin een beetje minder glibberig.

1 opmerking:

  1. wat ben je wijs geworden. En dat je die wijsheid deelt met je vrienden, is gewoon heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen