zaterdag 7 juli 2012

Home

De beste uitvinding sinds de GSM's en smartphones alsmaar slimmer werden. Ze kregen ook meer en meer knoppen, want meer functies wil zeggen meer knoppen. Tot iemand heeft beslist dat het genoeg was. En dan maak je een GSM met één knop. Geniaal!

Je kan applicaties verlaten, het zoekscherm starten, multitasken en je GSM via stembesturing vanalle opdrachten laten uitvoeren. It doesn't get any better. Daarom wordt die iPhone ook zo vaak verkocht. Ondanks het hoge prijskaartje, wil toch iedereen meteen weer een nieuwe als er ééntje uitkomt. Ik hoor ook bij die groep van idioten die op voorhand een model bestelt als het gaat verschijnen. De ochtend dat hij gelanceerd wordt, is mijn huidig model immers op enkele seconden een oude telefoon.

Laten we nu even terugkomen op die knop. De Home-knop, want zo heet hij. En laten we even vergeten dat ie strikt genomen eigenlijk twee knoppen heeft, want je kan hem ook nog aan- en uitzetten. Maar die knop zit netjes verstopt in het mooie design. Stel nu dat het noodlot toeslaat. Stel nu dat de knop van je GSM weigert van nog te functioneren. Wat dan gedaan? Jep, je raadt het al... niks meer dus hè. Alle taken die zo vernuftig werden verdeeld over één keer klikken, twee keer klikken, indrukken en ingedrukt houden... Het doet dus helemaal niets meer als de knop niet werkt.

Bijna had ik hem van colère uit het raam gegooid. Bij wijze van spreken hé. Het is te prijzig om te riskeren. Met het nodige geweld werkte hij trouwens soms nog, dus je kunt niet zomaar opgeven. En binnenkort komt er wellicht een nieuwe uit, dus een korte periode kan ik misschien wel uithouden.

Dan kwam me iets ter ore. Blijkbaar zijn er vele mensen die het probleem hebben. Blijkbaar is zelfs het niet goed functioneren van de knop op te lossen zonder dat er een mekanieker aan te pas komt.

Weet je wat je moet doen? Je gelooft het nauwelijks... Je moet de knop indrukken om hem te repareren. Ik hoor je al denken, dat is te gek voor woorden. Toch is het zo. De knop werkt soms nog, remember? Als je de knop lang indrukt, komt ie normaal in voicecontrol mode. Als je, zelfs met een slecht werkende knop, er nog in slaagt om hem zo ver te krijgen, is er een truukje om de knop opnieuw te resetten. Je raad nooit hoe je dat moet doen. Juist! Je moet de knop indrukken!

Ik vond het zo belachelijk dat ik het natuurlijk wou proberen. Niemand kan zoiets idioot verzinnen.

En toch werkt het! De knop werkt weer zoals vroeger. Ik snap er niks van, maar wie het verzonnen heeft is geniaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten