vrijdag 6 juli 2012

Macrofyten en Fytobenthos

Wat ze nu precies doen, dat weet ik niet. Drijven ze of zinken ze? Maar ik weet wel dat ze waargenomen worden. Mensen nemen een beker water uit een rivier en ze kijken wat er in zit. Of misschien zie je dat niet, want de tweede soort is heel klein. Ik stel het me zo voor, maar ik ontmoette nog geen mensen die dat doen. Ik kan er dus ook compleet naast zitten.

In elk geval: die dingen moeten geregistreerd worden. Dan weten we met z'n allen hoe het gesteld is met de kwaliteit van het water in onze rivieren. En ik kom daar sinds gisteren aan te pas. Of nog niet helemaal, want ik heb nog niet veel gedaan. Maar de komende twee maanden zal dat veranderen.

Samen met een collega die daar alles van kent ga ik een computerprogramma schrijven dat ervoor zorgt dat mensen dit allemaal kunnen ingeven. Werkfiches zullen uit de printer rollen waar de bevindingen op genoteerd worden. En er komen lijstjes aan te pas om alles overzichtelijk te houden. Een lange berekening geeft uiteindelijk een cijfertje dat vertelt hoe goed de waterkwaliteit is.

Het heeft niks te maken met wat ik tot nu deed. Maar dat is nu even een verademing. Ook de omgeving is compleet anders. Dat is ook wennen. Ik heb plots collega's en sta plots in ochtend- en avondfiles. De Vlaamse Milieumaatschappij is gevestigd in Aalst en dat is een aardig ritje vanaf Antwerpen. En terug is nog spannender want de tunnels veroorzaken vooral in die richting files.

Ik ben blij dat het heel anders is. En blij dat ik het blijkbaar zal kunnen. Na twee dagen weet je dat niet echt, maar ik zag nog niets dat me afschrikt. Natuurlijk is alles anders, maar ik herken overal stukjes uit de afgelopen 16 jaar Delphi programmatie. En ik werk weer samen met een Delphi programmeur. Dat is geleden van 1998. De passie voor de taal delen we, dat is heel duidelijk.

Volgende week vier dagen werken en dan sta ik er twee weken alleen voor. Ik ben freelancer, maar andere mensen gaan natuurlijk gewoon op vakantie in juli of augustus. Dus ik heb vier dagen om genoeg uitleg te vragen zodat ik het zelf kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten