zondag 30 september 2012

De pil

Er is er nog eentje bij nu. Ik had al een hele apotheek bij, en nu nog een cholesterolpilletje. Ik moet zeggen dat ik dat niet verwacht had tien jaar geleden. Ik was niet bezig met dokters en medicijnen. Ik was ook kerngezond dus waarom zou je dan naar een dokter gaan? Je bent prima in orde als je geen medicijnen moet nemen. Zo werd het me aangeleerd.

Maar is dat ook zo? Nu betwijfel ik het. Ik kwam nooit bij een dokter maar was ik daarom gezond? Ik denk van niet. Ik heb vaak rugpijn gehad, maar ik stond er nooit bij stil. Ik voelde ook vaak dat de pijn uitstraalde naar mijn linkerbeen maar vond dat niet raar. Pas toen ik twee jaar geleden een maand in bed lag omdat ik niet meer kon gaan kwam er een diagnose. Drie hernia's onder elkaar in mijn rug. Misschien was ik die jaren daarvoor toch niet zo perfect gezond. Misschien had ik eerder bij de dokter moeten langsgaan.

Voor zolang ik me kon herinneren dronk ik veel. Water bedoel ik hè ! Soms in de zomer meer dan vijf liter per dag. Ik liet zelfs een Sipwell watercooler installeren omdat ik de aanvoer van flessenwater niet bij kon houden. Misschien was dat een voorbode van mijn diabetes, ik weet het niet. Ik ging ook nooit naar een dokter en mijn bloed werd nooit onderzocht. Nu heb ik trouwens moeite met 1.5l water per dag.

Ah ja, ik dronk ook heel veel. Nu bedoel ik wel alcohol. Misschien had ik veel nadorst, maar dat verklaart volgens mij geen vijf liter water per dag. En nu het over medicijnen gaat: dat was mijn medicijn. Het hielp tegen elke kwaal! Zowel lichamelijk als mentaal. Een beetje rugpijn, een griepje? Vodka! Een beetje depri, niet in slaap geraken? Vodka! Het werkte wonderwel.

Nu ik dat niet meer doe, neem ik wel medicijnen. Ze zorgen ervoor dat ik gezond blijf, en niet omgekeerd. Als ik teveel rugpijn heb moet ik pijnstillers nemen. Dat is niet ongezond zolang je de dosis in 't oog houdt. Rondlopen met rugpijn is wel ongezond, want het werkt enorm op je gemoed. Ook mentaal heb ik hulpmiddelen. De redenen waarom ik vroeger vodka dronk, zijn er vaak nog. Ik kan er veel beter mee om, maar in noodgevallen heb ik een kalmeerpil en een slaappil bij de hand. Dat is niet ongezond. Opnieuw vodka drinken, dat zou pas ongezond zijn.

Toch is dit minder aanvaard dan het andere. Iemand die een kalmeermiddel neemt of een slaapmiddel wordt bekeken als een zwakkeling. Iemand die elke vrijdag en zaterdag op café gaat om de stress van de week te verdrinken is een held. Toch een beetje een gekke redenering vind ik zo...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten