zondag 4 november 2012

Jan Sloefkes

Het is helemaal niet netjes. Maar je kan je gedachten moeilijk veranderen, dat heb je niet in de hand. Ik ontmoette iemand met één opvallend kenmerk: lelijk. Er is niks aan te doen, en de persoon in kwestie deed niets om het in de hand te werken. Er was niets mis met de kleding en de algemene indruk was best verzorgd en welbespraakt. Helaas kan je er niks aan doen, en mijn eerste idee als ik terugdenk aan deze persoon is helaas: lelijk...

Maar blijkbaar ben ik niet alleen. Er is een gemeenschappelijke kennis, maar dat wist ik dus niet. Ik ben met hem aan het praten en tijdens het gesprek blijkt dus dat we iemand kennen, maar ik herinner me de naam niet van deze persoon. Alleen dat ene opvallende kenmerk, maar het spreekt voor zich dat ik niet kan verwijzen naar iemand door het woord lelijk te gebruiken. Toch merk ik dat mijn gesprekspartner hetzelfde probleem heeft. Hij begint een zin, maar raakt niet uit zijn woorden. Tenslotte gebruikt hij een ander opvallend kenmerk om deze persoon te beschrijven. Daardoor weet ik onmiddellijk dat we wel degelijk over dezelfde persoon spreken.

Misschien zou ik het onder vrienden wel durven, maar bij mensen die je minder goed kent is dat o zo gevaarlijk. Bovendien ben ik zelf zo gevoelig bij dit thema dat ik me schaam om zo over iemand te denken. Helaas, ik kan er niks aan doen. Het zij zo...

Iemand noemde mij ooit dieje kalen dikke en daar was ik kapot van. Ik ben nu minder dik maar meer kaal, dus nog één van de twee woorden kunnen me typeren. Ik vraag me soms wel af hoe anderen dat bij mij zouden doen. Als men over mij spreekt zonder mijn naam te kennen. En ik vraag me ook af of er nog dingen bij zouden zijn die me kwetsen. Maar daar kan ik wellicht toch niks aan doen, dus ik lig er niet meer wakker van. Gelukkig heb ik nu een handige bijnaam.

Toch is dat ook al foutgelopen. Iemand noemde me ooit Jan Sloefkes, omdat het woord JanGeox blijkbaar ook al te moeilijk is voor sommigen. Het verhaal over mijn schoenengekte was blijkbaar blijven hangen, alleen de merknaam was te moeilijk :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten