woensdag 19 december 2012

Newton

Ken je die kerel nog? Hij deed iets met kracht in fysica en werd toen beroemd. Ik meende me te herinneren dat de eenheid die zijn naam draagt ongeveer 100g weegt. Er was dan nog iets met de planeet waar je je op bevindt, maar dat ben ik kwijt. Newton werkt overal en kilo's niet denk ik. Of zoiets ;-)

Ja dat was vandaag belangrijk. In feite zijn het vijgen na Pasen, want ik had dit eerder moeten bedenken. Kosten werden gemaakt in een ver land en sommigen waren overbodig. Alleen wist ik hier allemaal niks van. Dit is geen elektronica, geen informatica en ik kan het niet programmeren. Het is pure fysica en dat was nooit mijn sterkste kant. Wel heel interessant hoor, maar iets dat ik in een schoolomgeving te horen krijg, pakt geen verf.
Maar ik moet weten hoeveel kracht er nodig is om mijn verwarming open te draaien. Misschien beter nog, om ze dicht te draaien. En nee, dat komt in een oud appartement niet op hetzelfde neer. Om dat te weten moet je weten wat het koppel is van een motor die je eraan wil hangen. En dat doe je dus zo. Pas op, alles is dus uitgemeten hè!
Om één Nm (Newton meter) kracht toe te passen op die schroef, zou ik een lat van 1 meter moeten vasthangen aan de schroef en dan 1 Newton kracht uitoefenen op het einde van de lat. Een lat van één meter had ik wel, maar dan moest ik een ruit inslaan voor de proef. Ik koos dus een lat van 10 cm en deel alles door 10. En het klopt, ik heb het flesje gevuld tot de kraan begint open te draaien en dan op een keukenweegschaal het water en het flesje gewogen: 97g. Potverdekke, toch wel toevallig bijna 1 Newton zeker? Leuk om te rekenen.

Ik moet dus een koppel van 0,100 Nm kracht uitoefenen op de kraan (alles delen door 10 hè). Leuk om weten is dat de Chinese motor 0,037Nm kracht geeft. Met die tandwielen zou dat dus net moeten lukken, want de kracht moet nog x 3 (het grote tandwiel heeft 60 tanden, het kleine 20, dus alles x 3). Dan kom ik op 0,110 Nm, dus nèt genoeg om er beweging in te krijgen. Maar hij doet het niet... Er is natuurlijk overal verlies van kracht met die tandwielen. Ook zal ik meer kracht moeten hebben om de kraan op het einde echt dicht te draaien. En dan weer open te krijgen natuurlijk.

Alleen, dat had ik dus eerst moeten bedenken. Ik reken nu op een motor van 0,120 Nm, dus vier keer sterker dan de Chinees. Alleen is ie natuurlijk duurder en de besturing moet ook zwaarder. Maar hij wordt morgen geleverd en dan gaat het hier warm worden. En weer koud. Op de tijdstippen die ik wil, afhankelijk van de temperatuur van de kamer en de radiator. Ah dat had je toch al wel door, het is een echte toepassing van mijn nieuwe hobby.

Maar wat ik net bedenk... Wie zegt er dat ik niks van fysica ken? Alles wat hier staat klopte, want ik heb het getest. De Chinees ging net niet, maar met een duwtje startte hij wel even. Ik zit er dus niet ver naast.

Tenzij morgen blijkt dat de Amerikaan ook niet start, dan ga ik af als ne gieter :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten