donderdag 21 februari 2013

Dexcom vs Medtronic 1/4

Inleiding pagina 1 2 3 4

Dit wordt een blogpagina in vier delen. Ik ben overgestapt van de Medtronic (Enlite) glucosesensor naar die van Dexcom. In een paar pagina's wil ik alle gelijkenissen en verschillen eens oplijsten. Op deze pagina vergelijk ik de sensor en de zender van de twee merken. Pagina 2 toont de verschillen in het toestel zelf, de ontvanger. Op een derde pagina wil ik de software vergelijken. En als laatste volgt een paginaatje met mijn persoonlijke metingen en waarnemingen over de stabiliteit, het gebruiksgemak en de levensduur. Ik heb de Enlite sensoren 14 maanden gedragen en sinds één maand gebruik ik die van Dexcom.

De sensor

Het inbrengen van de Medtronic sensor verschilt erg van de Dexcom. Ik had beide procedures snel onder de knie, en ik vind de methodes evenwaardig. Er is zeer goede info ter beschikking met handleidingen en filmpjes op de website of op YouTube. Bij Dexcom is zelfs iemand langsgeweest om de procedure grondig te overlopen en we hebben samen de eerste sensor geplaatst.

Mechanisme

Medtronic levert een inschietmechanisme dat erg inventief is. In de verpakking op de foto zit één sensor. Je plaatst die in het grote schiet-ei. Je drukt de sensor in het ei zodat een veer opspant.


Daarna plaats je het ei op je buik en je drukt op de groene knop. Pas wanneer je de knop weer loslaat schiet het mechanisme de sensor met de naald in je buik. Daarna verwijder je de ijzeren naald, en enkel de sensor, dit is een dunne flexibele draad, blijft zitten.


De ronde klever houdt nu de sensor op zijn plaats. Een extra Tegaderm klever past op de andere klever en de sensor. Je kan hem bevestigen voor extra stevigheid. In elke doos sensoren van 5 stuks zit een zakje met die klevers.

Dexcom levert bij elke sensor die je koopt een wegwerpmechanisme. Je zal het dus niet opnieuw gebruiken en de manier van werken is helemaal anders. Het oppervlak van de witte klever is groter dan bij Medtronic. Ik heb dan ook de indruk dat hij zonder extra Tegaderm klever steviger vastplakt.

Er is geen schietmechanisme om de klever aan te brengen zoals dat bij Medtronic gebeurt. Je plaatst de grote klever gewoon op je huid en drukt die stevig aan. Dan druk je op de witte kop van de spuit en zo breng je een naald in je buik. Je voelt dat wel, maar er is absoluut geen pijn. De naald is ultra dun en je merkt enkel dat er iets gebeurt. Dan trek je aan de tweede hendel die verder op de spuit zit. Nu trek je in feite de naald terug uit je huid, en enkel de sensor zelf (dus de dunne draad) blijft zitten. Dan verwijder je het hele mechanisme en je werpt het weg. Enkel de witte klever en de grijze doorschijnende plastic houder blijven achter op je buik.

Dikte

Er is een redelijk verschil in grootte tussen de twee modellen. De Dexcom is dikker dan de Medtronic. De Dexcom heeft een plastic houder waar je de zender in vastklikt. Medtronic heeft dat niet en daardoor is de Medtronic merkelijk dunner. Als je strakke kledij draagt zou dit een voordeel kunnen zijn omdat het minder opvalt. De Dexcom is ook minder gestroomlijnd waardoor je misschien door de meer rechtopstaande randen makkelijker tegen dingen kan aanlopen. Ik heb dit nog niet ervaren, maar zelfs de Medtronic sensor is ooit losgekomen omdat ik ergens tegenaan liep.

Levensduur

De levensduur van de sensoren verschilt. Een Medtronic sensor werkt 6 dagen, een Dexcom 7 dagen. Beide modellen kan je echter voor de gek houden. Je kan na de periode aangeven dat je een nieuwe sensor geplaatst hebt. De ontvanger denkt dan dat ie een nieuwe moet opstarten en de opstartprocedure zal in beide gevallen opnieuw beginnen. Je dient 2 uur te wachten vooraleer de sensor een waarde geeft. Die periode noemt men de opwarmperiode en ze is gelijk in beide modellen. Als je de sensor opnieuw hebt opgestart, kan hij opnieuw een aantal dagen meegaan. De leveranciers garanderen hier niets, maar verschillende mensen getuigen dat de Dexcom vaak 15 dagen of langer meegaat. De Medtronic daarentegen valt na 7 dagen onverbiddelijk stil. Dat is een groot verschil tussen de twee modellen, vooral als je dit zelf moet financieren. Het was bij mij de eerste reden waarom ik de overstap naar Dexcom had overwogen.

Vergelijking sensoren

DexcomMedtronic
mechanismewegwerpschiet-ei
dikte (incl zender)12 mm8 mm
levensduur7 dagen6 dagen
incl verlenging(+)15 dagen7 dagen


De zender

Kalibratie

Op de sensor past telkens een zender. De zender maakt een elektrische verbinding met de sensor. De zender stuurt elke vijf minuten een signaal naar de ontvanger en die rekent het signaal om met een algoritme dat gebruik maakt van kalibraties. Je dient elke 12 uur de sensor te kalibreren. De sensor meet in feite niet de glucosewaarde van het bloed, maar wel van het interstitieel vocht. Dat is het vocht in de vetlaag onder de huid. Om dit juist om te rekenen naar een bloedglucose, moet je dus geregeld kalibreren. Dat wil zeggen dat je bloed prikt met een gewone glucosemeter en die waarde ingeeft in de ontvanger.

In het systeem van Medtronic was alles geïntegreerd. De glucosemeter gaf draadloos de gemeten waarde door aan de ontvanger (insulinepomp) en die kalibreerde meteen de sensor. Bij Dexcom moet ik zelf de waarde ingeven. Ik vond dit initieel een groot nadeel maar dit gaat wel heel erg vlot. De in te geven waarde start immers bij de laatste sensorwaarde. Daardoor moet je enkel een paar keer boven/onder klikken.

Levensduur

Er is een belangrijk verschil in de levensduur van de zender. Volgens de leverancier is de levensduur van de Dexcom minstens 6 maanden, bij Medtronic is dat 12 maanden. Ik heb 14 maanden met één zender gewerkt, en hij was nog actief. De Dexcom zender is wel heel wat goedkoper dus dat compenseert een groot deel van dit verschil. Toch is er nog een belangrijk verschil. De levensduur van de Dexcom is 6 maanden "vast". Dat wil zeggen dat hij echt 6 maanden werkt vanaf de eerste activering. Je verwijdert een plastic lipje zodat de batterij plots contact geeft. Vanaf dan zal hij stoppen na de periode van 6 maanden, of je nu sensoren draagt of niet.

Bij Medtronic is dat niet zo, want de zender is oplaadbaar. Je laadt hem elke 6 of 7 dagen op tot de oplaadbare batterij het begeeft. Dat is dus in theorie na 12 maanden. Maar het aantal keren dat je hem oplaadt speelt hier een rol, en minder de echte tijdsduur. Stel dat een sportman enkel een sensor wil dragen in de periodes van zware training of competitie, dan is dit een groot verschil. De zender kan wellicht enkele jaren meegaan als je hem niet voltijds gebruikt. Voor mij speelt dit geen rol omdat ik wel voltijds sensoren draag.

Bereik

Het bereik verschilt veel tussen de twee modellen. De Dexcom werkt tot 6 meter, de Medtronic slechts 2 meter. In de praktijk is gebleken dat zelfs die 2 meter vaak niet klopte. Ik heb vaak gezien dat ik geen ontvangst had terwijl ik gewoon de ontvanger (dat is de insulinepomp in het geval van Medtronic) aan de andere kant van mijn lichaam droeg. Ook heb ik enkele keren 's nachts een alarm gekregen dat er geen bereik was. Ik slaap met de pomp los van mijn lichaam en die kan nooit verder dan 60 cm verwijderd zijn. Toch gaf het onder de dekens vaak geen signaal. De 6 meter die Dexcom claimt is zeker juist. Zolang ik in dezelfde kamer blijf, is er steeds bereik.

Geheugen

De Medtronic zender bezit een geheugen, de Dexcom niet. Dat wil zeggen dat je bij Medtronic gerust één of meerdere keren een signaal mag missen zonder dat het effect heeft op de grafiek van de ontvanger. De zender zendt in beide gevallen elke 5 minuten een signaal door.

Als je bij Dexcom één meting mist omdat de zender buiten het bereik van de ontvanger was, dan zal er een puntje ontbreken in de grafiek. Bij Medtronic is dat niet zo, hij zendt telkens de laatste x aantal metingen door. Je kan gerust een half uur buiten bereik lopen, de ontvanger herstelt de grafiek wanneer er weer bereik is.

Vergelijking zenders

DexcomMedtronic
kalibratiemanueelautomatisch
batterijniet oplaadbaaroplaadbaar
levensduur(+)6 maanden(+)12 maanden
bereik6 meter2 meter
geheugenneeja

2 opmerkingen:

  1. heel waardevolle informatie Jan. Supergoed in beeld gebracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. misschien wil je deze review ook graag eens lezen?



    http://asweetlife.org/feature/comparing-dexcom-g4-platinum-and-medtronic-minimed/

    BeantwoordenVerwijderen