vrijdag 22 februari 2013

Dexcom vs Medtronic 2/4

De ontvanger pagina 1 2 3 4

Het scherm

Medtronic gebruikt haar Paradigm Veo insulinepomp als ontvanger. Voor mensen die geen insulinepomp dragen is er een apart toestel, de Guardian REAL time. Het ziet er bijna hetzelfde uit, enkel het technisch gedeelte om insuline toe te dienen ontbreekt.
Het scherm is monochroom en het voelt wat ouderwets aan. De grafiek is duidelijk, maar het aantal beeldpunten is laag. Het grafisch gedeelte van de LCD display toont de grafiek en de huidige bloedglucose. Het scherm heeft een achtergrondverlichting die je 's avonds kan inschakelen. Overdag hoeft dat niet, en ook als er zonlicht op het scherm schijnt, blijft de grafiek heel goed zichtbaar.



De Dexcom ziet er op z'n minst heel wat hipper uit. Het kleurenscherm van de aparte ontvanger oogt modern en het beeld toont veel meer detail. Het toestel is heel wat dunner, het lijkt een beetje op een iPod of een mp3-speler. Momenteel is er geen koppeling met een bestaande insulinepomp in België (in Nederland wordt de Animas Vibe verdeeld, die is wel gekoppeld aan de Dexcom), dus als je al een insulinepomp hebt, zal je twee toestellen dragen. Door de gebruikte technologie kan het scherm minder duidelijk zijn indien er zonlicht op schijnt. In tegenstelling tot de Veo geven de beeldpunten zelf licht. Er is dan ook geen achtergrondverlichting nodig.

Beide modellen tonen standaard de grafiek van de laatste 3 uur. Je kan verder uitzoomen naar 6/12 of 24 uur. De Dexcom kan ook nog inzoomen naar 1 uur. Het cijfer op het scherm is steeds de meest recente waarde van de gemeten bloedglucose. De waarde is nooit meer dan 5 minuten oud, tenzij de ontvanger buiten het bereik was van de zender.

De Veo kan ook de effectieve cijferwaarde tonen van de vorige metingen. Als je de pijltoetsen gebruikt, verschijnt er een cursor op het scherm. Je kan de cursor naar links en rechts bewegen, en de cijferwaarde van dat moment in het verleden zal dan op het scherm verschijnen. De Dexcom heeft deze functie niet, je kan enkel de punten in de grafiek zien.

Alarmen

Beide modellen bezitten een aantal functies die de bloedglucose in het oog houden. Er worden alarmen gegenereerd als de waarde te hoog is of te laag. De Veo heeft hier meer mogelijkheden dan de Dexcom.

Beide modellen hebben een alarm bij een te hoge of een te lage bloedwaarde. Ze tonen de grenzen met twee horizontale lijnen. Je kan zo heel duidelijk zien of er een probleem is, of misschien zal zijn. Je kan zelf bepalen wat voor jou de boven- en ondergrens moet zijn. Bij Dexcom ligt die grens vast voor de hele dag, de Veo kan verschillende periodes van de dag instellen. Dat is handig om bijvoorbeeld 's nachts een lagere ondergrens in te stellen. Dat is immers een kritisch punt, want je wilt wellicht zo weinig mogelijk onnodig wakker gepiept worden.

Beide modellen hebben ook een stijg- en daalalarm. Dat is handig om snelle wijzigingen aan te geven, ook al is er nog geen probleem met de effectieve waarde. Zo kan je tijdig problemen met je bloedsuiker voorspellen en eventueel ingrijpen. Beide modellen zijn instelbaar, maar de keuze bij Dexcom is beperkt tot 2 snelheden: 2mg/dl/min of 3mg/dl/min. De Veo kan meer nauwkeurige snelheden gebruiken.

De Veo heeft nog een extra soort alarm dat de Dexcom mist. Het voorspellend alarm geeft aan of er binnen een aantal minuten een grens wordt overschreden. Dat is dus niet hetzelfde als een daalalarm, een daalalarm kan je ook bij hoge waarden krijgen.

Geluid

In beide systemen kan je ingeven hoe je wenst verwittigd te worden als er een probleem is. Er zijn profielen voorzien waarbij je, net zoals bij een GSM, de toonhoogte en de sterkte van de geluidssignalen kan instellen. Beide modellen hebben ook een trilfunctie zodat je andere mensen niet stoort als er een alarm is.

De Dexcom is hier duidelijk beter uitgerust. De signalen zijn duidelijker en indien je dit wenst heel erg luid. De trilfunctie is heel wat krachtiger dan bij de Veo. Als je de Dexcom op een houten tafel legt maakt ie zelfs in trilfunctie enorm veel lawaai.

Integratie

Indien je de Veo insulinepomp gebruikt als ontvanger zijn er voordelen omdat het een geïntegreerd systeem is. De zender, de ontvanger (de insulinepomp) en de bloedglucosemeter zijn allemaal gekoppeld.

Je kan de sensor kalibreren met een vingerprik. De bloedglucosemeter zal deze waarde naar de pomp sturen en die geeft ze op haar beurt door aan de zender. Het kalibreren gebeurt dus volautomatisch, zonder dat je een waarde moet intikken.

De Enlite sensor stuurt de gegevens meteen door naar de insulinepomp. De gegevens van de sensor zullen mee in de pomp opgeslagen worden, samen met de andere data die het toestel verzamelt (maaltijdbolussen, vingerprikken, gebeurtenissen). Hierdoor zal alle data later mee zichtbaar worden in dezelfde software.


Dan is er nog een functie die eigen is aan de Veo omdat het niet enkel een ontvanger is, maar ook een pomp. Indien de bloedglucose lager is dan 55 mg/dl, kan de insulinetoediening gestopt worden. Dit is een instelling in de pomp en ze kan ernstige hypo's vermijden waarbij de patiënt niet meer bij bewustzijn is en dus de andere alarmen niet hoort.

Vergelijking ontvangers

DexcomMedtronic
schermkleurmonochroom
grafiek(uren)1-3-6-12-243-6-12-24
cursorneeja
soorten alarm23
geluid + trilfunctieja (luider)ja
integratie insulinepompneeja


Geen opmerkingen:

Een reactie posten