zaterdag 23 februari 2013

Dexcom vs Medtronic 3/4

Software pagina 1 2 3 4


Technologie

Dexcom Studio en CareLink Personal verschillen fundamenteel in aanpak. Dexcom Studio is een stand-alone applicatie die op je PC zelf draait, CareLink Personal is software die online op een server is geïnstalleerd. Je surft dus naar een website en met je persoonlijke login krijg je toegang tot de online omgeving die al je persoonlijke data bijhoudt.

Elk systeem heeft voor- en nadelen. Het online systeem heeft als voordeel dat je niks moet installeren op je PC. Bovendien kan je op verschillende plaatsen je data raadplegen en je kan zelfs je persoonlijke login aan je dvk of de endocrinoloog doorgeven. Zo hoef je geen meter of pomp uit te lezen op je consultatie. De enige vereiste is Internet Explorer (andere browsers worden niet ondersteund) en een internetconnectie.

Het belangrijkste nadeel vind ik de snelheid. Alle data die je uit de sensor haalt moet geüpload worden naar de server en dat kost meer tijd. De CareLink software doet er twee tot drie minuten over om je data door te sturen als je je pomp verbindt met de PC. Bij Dexcom is dat een kwestie van enkele (tientallen) seconden. Ook bij het navigeren tussen de verschillende schermen en overzichten is Carelink trager. Elk rapport dient online gegenereerd te worden voor je het kunt zien. In Dexcom Studio klik je op de grote knoppen bovenaan om de verschillende rapporten meteen te tonen.


Data

Beide systemen bieden een enorme hoeveelheid gegevens en de mogelijkheden om je waarden op te volgen zijn bijna onbegrensd. Het vraagt een beetje ervaring om wegwijs te geraken in die data.
Op dat gebied vind ik dat Dexcom net een stapje verder gaat. Naast de overzichtelijke data die beide systemen bieden, maakt Dexcom ook zelf het begin van een trendanalyse. Hij zal dus al voor een stuk de data interpreteren en in normale Nederlandse zinnen zeggen wat er aan de hand is.Dit succesrapport geeft in Dexcom Studio een vergelijking van de belangrijkste trends met een vorige periode. Het vergelijken van het huidige en het vorige kwartaal kan je in één overzicht volgen. Je kan ook de laatste twee weken of maanden opvragen. Dit geeft een snel overzicht van het "succes" dat je al dan niet hebt behaald.

Dit overzicht vind ik dan weer een krachtige tool in CareLink. Het toont op een eenvoudige grafiek de trend van één maaltijd over een bepaalde periode.

Je kan bijvoorbeeld je avondmaal van de laatste week vergelijken, ongeacht op welk tijdstip je gegeten hebt. De software herkent de bolusinsuline en gebruikt dat als starttijd van de maaltijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten