donderdag 14 februari 2013

Discusbulging, -protrusie, -hernia
Je ziet hier het ruggemerg (het witte lange kanaal), de ruggewervels (de grijze blokken) en de tussenwervelschijven (zwarte schijven).

Ik heb drie gradaties van een hernia. Wel niet echt, in feite heeft enkel de onderste zwarte schijf een hernia. Een bulging en een protrusie zijn de twee voorafgaande stadia. Een bulging is zo'n uitstulping van de tussenwervelschijf van de derde wervel onderaan. De protrusie is de tweede en de hernia is de eerste (onderste). In de volksmond noemt men ze alle drie gewoon hernia, maar dat klopt dus niet.

Dit zijn foto's die gisteren werden genomen. Vandaag mocht ik ze oppikken en tegenwoordig staan ze dus op een cd. De bedoeling is dat de neurochirurg morgen de cd beoordeelt, maar je kan dat dus zelf ook bekijken als je wat verstand hebt van medische software. Ook als je dat niet hebt, lukt dat wel. Hier en daar wat klikken, en ik kreeg deze twee views eruit. Het zijn de meest duidelijke foto's van de huidige situatie. Ik ben geen dokter, maar ik zag wel mijn scans van twee jaar geleden. En deze zien er even slecht uit, misschien wel slechter. Vooral de onderste schijf is uitgelopen op de tweede foto. Dat wil zeggen onomkeerbaar, en dus een hernia. Ik ben benieuwd wat de chirurg hier van gaat zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten