dinsdag 9 april 2013

Kleurensensor

Het moet gezegd: ik heb dus af en toe zo'n neiging om iets aan te schaffen wat ik helemaal niet nodig heb. Dit was ook zo iets vreemds. Een kleurensensor heb ik niet nodig. Ik kan ook geen toepassing bedenken waar ik hem mee zou kunnen gebruiken. Nu ja, geef me een paar minuten en er komt wel een dom en nutteloos idee, maar het is niet zoiets waarmee je 's morgens wakker wordt en denkt: hé, ik moet me nu dringend eens zo'n kleurensensor aanschaffen.

Maar het idee boeide me altijd. Mensen proberen dat dan te bouwen, want het bestaat niet echt. Je hebt een lichtsensor die gewoon meet hoeveel licht er is op een bepaalde plaats, maar die is zich niet bewust van welke kleur het licht is. Tenzij je een camera aansluit en de beeldpunten analyseert, maar dat maakt het te duur en te moeilijk.

Vaak was het dan zoiets zoals op deze foto. Je laat 3 gekleurde LEDs één na één oplichten en je meet dan het licht dat weerkaatst wordt op een object. Door de drie componenten van de kleur te verrekenen, weet je ongeveer hoe roze het papiertje is dat je voor de opstelling vasthoudt. Alleen: het probleem is steeds dat de betrouwbaarheid van heel de constructie staat of valt bij hoe donker de omgeving is. Als de zon schijnt in je sensor, dan zie je helemaal geen verschil of er nu een blauwe of groene LED wat extra licht geeft.


Maar zoals je ziet bestaat het in China dus wel. Ik heb er even een normale LED naast gelegd om te zien hoe groot (klein) de chip is. Dat ding solderen zal een hobby apart zijn.Ik had inmiddels gelezen hoe het werkt, en het idee is even simpel als geniaal. Een slimmerik heeft niet één sensor gebruikt maar wel 64 sensoren. Het zijn 64 dezelfde sensoren, net zoals er dus één tussen de LED's stond op de eerste foto. Maar 48 sensoren hebben een minuscuul filtertje voor hun oog zitten. Zo zijn er 16 met een blauw filtertje, 16 met een groen en nog eens 16 zijn rood afgeschermd. De overige 16 hebben geen filter. Door nu de drie kleuren apart te meten én ook de sensor zonder kleur te meten, kan je exact zien welke kleur er voor de sensor hangt. Je weet nu immers ook hoeveel wit licht er ook binnen schijnt en dat kan je compenseren. Maar die filters zie je dus helemaal niet. Ik zag ze pas toen ik probeerde om een fotootje te nemen voor deze pagina. Ik vond die doorschijnende behuizing al zo raar, dat ik de telelens er op heb gezet en dan zag ik dus dit:


De kleurtjes zijn zelfs heel duidelijk zichtbaar. Allee, mits de juiste lens, een grote flitser en een statief. Het heeft me eerlijk gezegd twee uur gekost om deze foto te maken omdat het zo petieterig is. Maar geef toe, het is een kunstwerkje op zich. Ik word er gelijk stil van ;-)

Ik kan ze voorlopig niet testen, want het is een SMD formaat. Er komen nog kleine printplaatjes achterna die het mogelijk maken om er ook echt een draad aan te hangen. Ik ben in elk geval benieuwd hoe nauwkeurig het principe werkt.

1 opmerking:

  1. beste,
    ik ben voor mijn gip voor industrieel elektricien bezig met een automatisering en ik zou graag een kleurensensor erin verwerken, mijn vragen zijn, met welke software wordt de kleurensensor geprogrammeerd en hoe stel je dan de juiste waardes in ? waar kan je deze sensor kopen en wat heb ik dan nog nodig om deze te laten werken plc gestuurd.

    BeantwoordenVerwijderen