woensdag 10 april 2013

Potgrond !

Je moet ergens beginnen, dus waarom niet bij het begin? Toen ik zoveel jaren geleden begon met programmeren was dat een beetje anders. Ik bedoel nu het moment dat ik begon met programmeren als dagtaak. Ik was al veel eerder begonnen met programmeren toen ik in het begin van de jaren '80 mijn eerste ZX Spectrum had aangekocht. Er was toen geen sprake van een computer aanschaffen om software te draaien zoals dat nu gebeurt, dit was echt voor fans. En dat wou in mijn geval zeggen dat er meteen programmeren aan te pas kwam. Dat was het eerste en in het begin ook het enige doel. Later pas kwamen games en andere toepassingen op de proppen.

Maar toen het mijn job werd, moest ik ergens van vertrekken. Je moet een basis hebben om een taal te leren, net zoals dat met een normale spreektaal zo is. Alleen, die had ik dus niet. Het is te zeggen, ik had ze niet van op school. In de klas leerden we wel Turbo Pascal, en dat was nu net de basis die ik nodig had om Delphi aan te leren in opdracht van de toenmalige baas, maar het niveau was een beetje lachwekkend. Ik ben dan ook niet vaak aanwezig geweest omdat dat niet zo erg veel zin had. Ook zonder die lessen was ik met glans geslaagd. Maar dat zegt vooral iets over het niveau van de lessen, niet over mijn kennis van Turbo Pascal. Ik kende het niet van mijn speelgoed, daar gebruikte ik Basic en assembler. Maar ja, als je die ene taal kent, leer je snel een andere. Net zoals mijn klasgenoten die Latijn hadden gestudeerd heel snel Duits onder de knie hadden. Ik kende geen Latijn, en Duits was dan ook Chinees.

Nu is het dus weer zo. Ik zal wellicht richting .Net of heel misschien Java evolueren. Dan heb je opnieuw een basis nodig, en die is anders dan de Basic, assembler of Turbo Pascal. Nu is het C++ of gewoon C zoals dat in mijn jonge jaren nog heette. Toen had ik er eerst een beetje een afkeer van omdat het cryptischer is dan Pascal of Basic. Het is meer code en minder Engels. Toch was dat met Assembler ook zo, en veel erger nog. Dat herken je helemaal niet als een taal: het zijn meer afkortingen en korte codes. En dat vond ik helemaal de max.


We zijn er dus best gerust in dat dit ook wel zal lukken. Moet dat nu lukken, zeg. Ook de Arduino wordt in C++ geprogrammeerd. Goed dat ik dat nu ook doorheb. Dus alles wat ik al maanden aan 't spelen was, dat was allemaal om me voor te bereiden op een nieuwe job.

Yeah right.


Dus zoals potgrond de basis was van nen bloemenwinkel, zo is C++ de basis van mijn toekomstige uitdaging. Nu nog verder bladeren tot deze pagina en dan kan ik zeggen dat ik de basis ken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten