zaterdag 6 april 2013

Thermostaat 3/3

pagina 1 2 3
Het is pas als je klaar bent dat je doorhebt wat je allemaal beter had kunnen doen. De truuk met de condensator en het toetsenbord kan eenvoudiger als ik enkel weerstanden gebruik en één analoge ingang. Helaas waren die al opgebruikt toen ik begon aan het toetsenbord. De sensoren kan ik nog veel efficiënter inlezen. Nu gebruik ik 4 ingangen om 2 temperaturen te lezen, als ik me erop toeleg kan dat zelfs met één ingang.

Maar vooral: alles kan zeker tien keer goedkoper. Ik zou nu nooit nog een stappenmotor van meer dan 30€ kopen en tandwielen die nog eens zoveel kosten. Voor een paar dollar koop ik een kleine DC motor met een gigantische ingebouwde vertraging. Dan heb ik geen tandwielen meer nodig, geen zware voeding, geen motorshield. Het openen en sluiten van de verwarming kan nu op 2 seconden, maar dat is zinloos. Het mag best 2 minuten zijn, dat maakt geen enkel verschil. Alleen, toen ik ermee begon wist ik nog niks van tandwielen, vertragingen, DC motors en servo's. Je begint met wat je al kent, da's niet abnormaal.

De volgende stap is de Arduino omzeilen en rechtstreeks de Atmega microcontroller programmeren. De stap daarna is hetzelfde doen in machinetaal. Met die microcontrollers was ik al een tijd geleden begonnen maar ook nu laten de nodige onderdelen op zich wachten. Solderen lukte dus al, programmeren nog niet.

En er zijn de extra ideetjes voor het project zelf: ik heb draadloze verbindingen klaar om de temperatuur buiten te meten. Een USB verbinding om de temperaturen op de PC te meten en grafieken te tonen. Een Ethernet shield om de thermostaat in mijn netwerk te plaatsen en te besturen via een webinterface.

Maar voor nu: ik heb een thermostaat die werkt. Dit is in 't kort wat ie allemaal regelt:En hij draait! Daar zijn bewijzen van :-)4 opmerkingen:

 1. Hey Jan.
  (Alligater hier)
  Hoe heb je dat tandradwiel op de moter bevestigd? Want het gaat behoorlijk uit zijn center. ( lees niet bevorderlijk voor de motor)
  Je kan ook nog best een spanner zetten op je riempje anders zullen de tandjes vlug weg zijn.
  Is we een leuk project.
  Mvg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey Alligater, ik had eerst een andere motor met een dunnere diameter maar die was te zwak. Dus heb ik deze gekocht, maar dan paste het tandradwiel niet en heb ik het uitgeboord. En daar heb ik duidelijk geen materiaal voor, dat zie je wel zeker ? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Jan,

  vol bewondering alles zitten lezen, echt heel gaaf wat je gemaakt hebt
  en hoe je hier alles netjes uitlegt.

  groet eddie.

  BeantwoordenVerwijderen