maandag 9 september 2013

Aanslag van ambtswege

Het begon een tijdje geleden. Ik kreeg een bericht van de belastingen dat er iets niet klopte in de gegevens waar men over beschikte. Wat het in de praktijk zou betekenen, wist ik niet. Maar je kan zo voorspellen dat er uit die richting nooit goed nieuws komt.

Niet dat er iets mis was met de cijfers of de documenten die men had gekregen hoor. Ik bedoel dan: ze waren allemaal correct ingevuld in de juiste vakjes waar ze verwacht worden. Alleen, men geloofde ze niet, die cijfers.

Omdat het appartement waar ik nu in woon uit twee delen bestaat, wordt het ene deel gebruikt als woning en het tweede deel is ingericht als kantoor. Dat is dus het gedeelte waar men nu een probleem mee had. Dit deel is namelijk in vruchtgebruik gegeven aan de zaak. Dat wil in de praktijk zeggen dat ik persoonlijk eigenaar ben, maar de zaak neemt de kosten op zich van het gebruik en onderhoud.

Daar wringt nu het schoentje, toch volgens de meneer van de belastingen. Hij gelooft niet dat de kosten die de zaak gemaakt heeft ook voor 100% bedoeld zijn voor de zaak. Hij vermoedt dat we gesjoemeld hebben, zoals wellicht heel veel Belgen dat in ons geval zouden doen.

Toch is het niet zo. Als er één appartement is waar de scheiding zo duidelijk is, zal het dit wel zijn. Een aparte inkom, een aparte bel en brievenbus. De oppervlakte is juist afgelijnd en de kamers zijn echt kantoren als je ze ziet. De vloerbekleding is echt die oppervlakte die op de factuur staat. Sterker nog, we kunnen zelfs de factuur voorleggen van de rest van de oppervlakte die we privé hadden aangekocht en die hier dus niet bijhoort. Idem voor de rekeningen van de elektriciteit en de verbouwingen.

Toch was er geen gehoor en het bericht kwam dat er een aanslag van ambtswege zou volgen. Dat wil dus zeggen dat ik belastingen moet betalen op het stuk dat men niet gelooft. Om kosten en moeite te besparen maakt men dit soort aanslag. Wellicht was het opgesteld in de hoop dat wij dan tevreden zouden zijn met dit soort minnelijke schikking.

We hebben gemeld dat we niet akkoord gaan, dat de meneer best eens komt kijken hoe de toestand ter plaatse echt is. En ook dat we deze aanslag niet aanvaarden en desnoods aanvechten voor een rechter.

Dat bleek niet nodig te zijn, ook een bezoek komt er niet. De aanslag is ingetrokken en het dossier is nu aanvaard zoals het is. Ik weet niet of men nu gelooft dat we de fiscus niet bedotten. In elk geval komt er geen boete.

Ik vind dit een vreemde manier van werken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten