dinsdag 10 september 2013

Neveneffecten

Voor iedereen in onze groep is het een belangrijk punt. We beslissen zelf om het eerste glas te drinken en wat er dan gebeurt is gekend. We weten al lang dat het geen goed idee is, want de invloed op ons eigen leven is vaak dramatisch.

Maar wat met de invloed op de mensen rondom ons? Als het voor ons leven dramatisch is, wat betekent het dan niet voor degenen die ons omringen? Vaak kwamen er verhalen over kinderen die de ouder met het probleem niet meer willen spreken. Relaties lopen stuk en ook op het werk loopt het vaak mis. Al die elementen maken het originele probleem nog groter.

Hij had dat dus ook, maar het was een beetje anders. Dat is altijd zo, ieder verhaal heeft eigen details maar de herkenbare rode draad is aanwezig. Als alleenstaande papa met een zoon in de pubertijd heeft ie een eigen verhaal. Het is nu al een hele tijd dat ie naar de AA komt, en dat op verschillende dagen van de week. In hoeverre zijn gedrag invloed had op de jongen was niet helemaal duidelijk.

Maar plots werd ie pijnlijk met de neus op de feiten gedrukt. Nu kwam er weer een sms, zomaar tijdens de dag. Gewoon als papa op het werk zit is dat berichtje daar. En het klinkt vreemd: papa, ga je deze avond naar de AA?

Hij wist het wel hoor, dat de jongeman niet graag een wijnglas zag bij het avondmaal. Hij wist wel dat de jongen liever frisdrank zag drinken. Hoewel hij altijd zeker was dat de invloed van zijn gedrag wel meeviel, hij dronk toch niet zó veel en toch vaak als de jongen al sliep, toch moet hij zich blijkbaar helemaal vergist hebben. De invloed op het leven van de jongen moet veel groter geweest zijn dan wat hij tot nu toe dacht.

Het hield hem bezig, zelfs een hele tijd. Tot hij op een avond toch niet anders kon dan de vraag te stellen. Ooit moesten ze dit toch uitpraten, het is trouwens één van de stappen uit ons programma. Daarom maar meteen de korte pijn. De schade kunnen aanvaarden en je fouten erkennen, het hoort er bij. Dus daarom vroeg de papa op de man af aan de zoon: jongen, was het nu zo erg dat ik zoveel dronk? Is het nu écht zo belangrijk voor je dat papa naar de AA gaat?

Waarop hij antwoordt: tuurlijk, als jij naar de AA gaat, kan ik op TV kijken naar wat ik wil :D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten