woensdag 11 september 2013

Lightbox

Wat me al een hele tijd ergert aan mijn blog is een vervelend detail in verband met de foto's die ik erop plaats. Het gaat dan niet over vakantiekiekjes of foto's van de ondergaande zon, maar om detailfoto's van prullen waar ik me mee bezighoud.

Hier is een voorbeeld van wat ik bedoel. Misschien valt het niet meer op omdat ik nu al de gewoonte heb om die lelijke bruine achtergrond van mijn bureau zoveel mogelijk weg te knippen uit de foto, maar mij stoort het elke keer.

Het zou veel mooier zijn als je enkel de display zou zien, en de achtergrond zou volledig wit moeten zijn. Alleen dan kan je de foto tonen op een witte achtergrond van de blog en dan zie je dus geen rechthoek van de foto. Dit is nu niet het beste voorbeeld, want de display is ook al rechthoekig, maar je begrijpt wellicht wat ik bedoel. Ik wil dus een foto nemen zoals reclamejongens een fles ketchup tonen: de fles perfect in beeld, zonder de randen van de foto te zien en zonder dat je een achtergrond ziet. Enkel een kleine subtiele schaduw op de witte ondergrond.

Dat kan je heel makkelijk doen als je een lichttent koopt van 1500€ bij een fotograaf. Uiteraard kan ik dat niet betalen, en daarom maakte ik zelf naar een idee van een andere doe-het-zelver een eigen lichttent. Hij noemt het lightbox, dat klinkt mooier.

Ik zou dat helemaal kunnen uitleggen, maar beelden zeggen meer dan woorden. Wat heb je nodig? Een kartonnen doos, een groot stuk dik wit papier en enkele oude witte t-shirts die nog wit genoeg zijn. Dan kreeg ik dit:De schuine witte wand zorgt ervoor dat je geen hoeken ziet in de foto. De gaten die afgedekt zijn met t-shirtstof dienen om het licht binnen te laten.
Dan heb je dus nog één ding nodig: een bureaulamp om bovenop de doos te schijnen, zodat het in de doos licht genoeg wordt om een foto te nemen. Je gebruikt er misschien zelfs best 3 omdat je drie gaten hebt.

Uiteraard kon ik daar wel iets professioneler van maken, en bij wie deze blog leest valt misschien nu een eurocent. Weet je nog, die lichtbrug? Ze diende natuurlijk niet om de katten te verlichten. Ze was hier voor bedoeld.


Met de lichtbrug kan ik links, rechts en boven de doos sterke LED's aanschakelen en dimmen per kant met deze besturing die ik toen had gemaakt.

Als alles is opgesteld, ziet het er zo uit:
En daar komt dan het fototoestel op een statief voor staan:En dan? Dan kan ik dus foto's maken zoals in een reclamefolder. Geef nu toe, zag je ooit zo'n mooie foto van een doosje Canderel? ;-)
En ik kan nu de belichting aanpassen zoals ik dat zelf wil. Kijk vooral naar de schaduw en de reflectie bovenaan en links/rechts op het doosje. Die is nu 5 keer anders. Ik kies de laatste als beste optie :)


1. licht boven, links en rechts

2. enkel licht links en rechts

3. enkel licht boven

4. enkel licht rechts

5. sterk licht boven
links en rechts gedimd


En er zijn nog plannen!
...
:-)


4 opmerkingen:

  1. ik heb nog nooit zo'n deskundige uitleg gekregen om zo een type foto te trekken! Gij zijt gewoon niet te doen :) :) :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb nog nooit zo'n deskundige uitleg gekregen om zo een type foto te trekken! Gij zijt gewoon niet te doen :) :) :)

    BeantwoordenVerwijderen