vrijdag 20 september 2013

Chinees UV licht

Dit is een zaklamp die al even meegaat zoals je misschien wel ziet. Het is een UV lamp die erg krachtig is, of dat is toch wat ik dacht toen ik ze kocht. De prijs was in elk geval navenant, dus het zal toen zeker een goed model geweest zijn. Ik zag ook op enkele nachtcaches dat codes in onzichtbare inkt behoorlijk meer oplichtten met mijn zaklamp tegen de andere modellen die mijn collega cachers bij zich droegen.

Toch kon ik niet nalaten om even de nieuwere ontwikkeling te volgen. Omdat voor een nieuwe zaklamp niet echt budget is, dacht ik: ik koop voor een dollar en een beetje een UV Led van een nieuwe generatie om te zien of er sinds de generatie leds van toen een groot verschil op zit. Deze UV led is 3 Watt en als je ze optimaal belast, zal ze zo'n 650 mA verbruiken. Dat is een hele hoop en moest je er een zaklamp mee maken, dan zou je behoorlijk krachtige batterijen moeten hebben om iet of wat levensduur te hebben. Dus daar ook best een nieuwe generatie zeg maar.

Maar om het te testen kon het wel met 4 AA batterijen. Normaal heb je wel wat elektronica nodig om zo'n LED te doen branden, maar de opstelling die ik probeerde lukte best met batterijen die niet helemaal vol zijn. Ze verbruiken op deze foto ongeveer 600 mA, dus de lamp brandt maximaal. Ik heb er een kleine lens op gemonteerd omdat de LED standaard naar alle kanten schijnt.

Uiteraard zie je daar niet veel van, want het is UV licht. Bovendien gebruikte ik mijn lichttent om de vorige foto te nemen, dus er is veel tegenlicht. De enige manier om het te proberen is de lamp 's nachts tegen een witte muur schijnen. En dan hopen dat je fototoestel ietwat gevoelig is voor UV licht. Met de iPhone had ik het beste resultaat. Ik denk dat het boekdelen spreekt :-)


1. de oude zaklamp2. de nieuwe UV LED
En gaan we daar nu iets mee doen? Het hoeft niet hè ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten