zondag 22 september 2013

Zondag, PCB dag

Als het telkens vlotter gaat, kunnen we net zo goed de lat wat hoger leggen. Voor dit printplaatje was dat ook zo. Nu is er niet echt veel nieuws in dit ontwerp, ik maakte al iets dat er erg op lijkt om een display, een toetsenbord en servo'tjes te besturen. Maar dit moest een beetje anders omdat er geen servo te besturen valt maar een stappenmotor. Het ding zal ook niet op batterijen werken maar via een adapter op netspanning. Daarom is er rechts zo een groot vlak koper te zien: ik hoop dat het genoeg koeling verzorgt voor een spanningsstabilisator in SMD formaat.


Nu ja, een groot vlak koper is relatief: als het goed is, zou de vorige foto ongeveer ware grootte moeten zijn dus zo groot is het ook niet. Daarom is het dus een uitdaging, dit printje. Alleen, je ziet dat niet want de moeilijkheid zie je niet met het blote oog.

Om te beginnen was ik al blij dat dit nog leesbaar was. Het was namelijk niet bedoeling om het op de print te zien. Ik had de aanduidingen "Vcc" en "gnd" enkel gemaakt om het ontwerp te verduidelijken. Dat je het (met een loep) nog op de print ziet, is meegenomen.

Maar de echte uitdaging zit hier. Omdat ik (voorlopig) geen dubbelzijdige printjes maak, kon ik niet anders dan deze koperbaan tussen twee contactpunten van een connector leggen. Ik heb een gelijkaardig printje al eerder gemaakt en vaak moet ik dan het baantje van de twee contactpunten lossnijden met een breekmes als het proces beëindigd is.


Ik heb het baantje in de rode cirkel wat versmald tot 0.3mm. Zo blijft er langs beide kanten 0.2mm over om de contactpunten niet te raken. En wonder boven wonder, dat lukte dus heel goed. De truuk zit hem in het op elkaar lijmen van de twee transparanten die ik uit de laserprinter haal. Die moet je exact op elkaar leggen en dat doe ik nu onder een loep. Dan krijg je dus dit:


Als je het ontwerp ziet, denk je misschien dat het uiteindelijk resultaat wat wazig is, maar hou er rekening mee dat dit allemaal millimeterwerk is op deze schaal.

Tienden-van-een-millimeter-werk dus eigenlijk ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten