vrijdag 4 oktober 2013

Freaky stats

Je kan niet alles, maar wel veel afleiden uit de statistieken van Blogger. Het spreekt voor zich dat ik daar dan ook geregeld naar ga kijken, hoe zou je zelf zijn? Don't worry, veel info krijg ik niet. De meeste info is nogal technisch en het zegt normaal niks over de gemiddelde surfer die hier terecht komt. Ik ben de NSA niet, dus dat soort technieken beheers ik (jammer genoeg) niet.

Maar soms zie je toch opvallende dingen. Normale dingen hoor, maar dingen waar een verhaal achter zit. Ik weet nooit alle details, maar er is één bepaalde link that really freaks me out. Ken je een WHOIS server? Dat is een server die achterhaalt wie de eigenaar is van een domeinnaam. Het is een proces dat alle servers ondervraagt vanaf de nieuwsgierige tot hier in een instantie hier in Brussel die de Belgische domeinnamen beheert (dns.be).

Als er een whois aanvraag wordt gedaan, dan is dat altijd een persoon (geen zoekmachine) die dus op zoek is naar mij. En daar krijg ik dus de kriebels van. Het geeft een gevoel alsof er over mij geroddeld wordt. Je weet niet voor welke reden de persoon het doet, dus of het gaat over roddelen weet je niet. Je moet namelijk minstens met twee zijn om te roddelen. Misschien is het dus vaak gewoon uit nieuwsgierigheid dat iemand dat opzoekt. Niet omdat iemand heeft gezegd: seg, die jangeox... weet jij wie dat is? Waarop degene die de vraag wordt gesteld achter zijn PC duikt en opzoekt welke echte persoon er achter de domeinnaam zit.


Gisteren dus wel! En deze statistiek zegt het. Het lijkt veel bla bla, maar het is een statistiek van de bezoeken van het afgelopen uur. Eerst is er iemand die een e-mail ontvangt waar een link inzit naar een pagina op mijn blog. Dat is die mail.yahoo link. Dan zoekt ie op wie ik ben op de tweede link. De derde lijn staat er los van.

Dat maakt mij dan zo benieuwd hè... Waarom zou dat op die manier gebeurd zijn? Het vreemdste is misschien nog dat er geen Belgen tussenzitten...

De reden waarom ik er nu meer mee bezig ben, is natuurlijk ook omdat er nu euro's mee gemoeid zijn. Niet veel, maar ik ben wel benieuwd hoe lang het duurt voor mijn 10€ aan advertentieruimte opgebruikt is. En ik ben vooral benieuwd of ze gedekt wordt door de opbrengsten van de advertentieruimte die ik zelf aanbied.

Dat ziet er wel goed uit, en vandaag kwam ik in elk geval uit de kosten. Eerst heb ik de kost per klik moeten verhogen, anders verschijnt mijn website nooit tussen de zoekresultaten. Maar vanmiddag was mijn blog dus al 54 keer verschenen bij het zoeken op het woord "alcoholisme" op Google. Het houdt mensen dus wel bezig precies! En dit zijn dan nog enkel resultaten in Vlaanderen. En er werd inderdaad één keer op mijn link geklikt. Dat heeft me dus 36 cent gekost. Het valt ook op dat het zoekwoord veruit het beste is blijkbaar, de nummer 2 is "alcoholverslaving" met slechts 7 vertoningen.Dat kostte dus 36 cent. Maar heb ik ook iets verdiend? Ja hoor, dat zag ik voor de middag al. Een brave ziel in Tilburg klikte op een reclamebanner op de site en daar verdiende ik 44 cent aan. Uit de kosten :)Maar ik ben vooral benieuwd naar de resultaten op langere termijn natuurlijk. Dit is een statistiek van deze voormiddag, dus één persoon die geklikt heeft op 27 vertoningen, dat zal wel behoorlijk slechter worden mettertijd.

Nog ééntje om het af te leren. Je kan ook de domeinnaam van de server zien die de bezoeker gebruikt. Nu is dat meestal telenet.be of belgacom.be, dus daar hebben we niet veel aan. Maar af en toe is er wel iets herkenbaar. Zo was er in augustus 21 keer bezoek van een leverancier van glucosemeters. En dan nog niet van mijn merk! Bij de insulinepomp was het wel zo, maar ook de concurrent kwam kijken. Mijn eigen ziekenhuis ook trouwens, ik stel me vanaf nu de vraag of mijn team meeleest.

Of wat met de deze? Dit is pas een freaky stat! En die kwam al acht keer op bezoek! Ik hoop dat het niet dezelfde is als in 't eerste voorbeeld. Big brother is watching me...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten