donderdag 28 november 2013

Abnormaal feesten

De spot hoorde ik ook enkele malen deze week. De dame op de radio was het ook opgevallen en meteen kwamen er logische, voor de hand liggende vragen in haar op. Dat was toch zo in haar geest, en wellicht ook bij alle andere luisteraars.

De reclamespot is er één van de AA, en deze week was ie op de radio en de televisie erg aanwezig. Omdat hij blijkbaar ook bij de radiomakers opviel, werd net nu een item gewijd aan de problematiek. Het moet de komende maanden toch wel moeilijk zijn om niets te drinken dat de promille beïnvloedt?

De dame belde gewoon het nummer uit de spot. De man die opnam, is een vrijwillige AA medewerker en de dame stelde meteen de meest logische vraag. Dat klopt niet helemaal, eerst werd die andere, nog meer logische vraag gesteld als je iemand van de AA ontmoet. Die vraag is: hoelang ben je al nuchter? Maar dan kwam toch die vraag die de aanleiding was voor het gesprek. Hoe moeilijk moet dat voor jou toch zijn om nu voor de feestdagen te staan. Het moet toch lastig zijn om niet mee te kunnen vieren? De antwoorden liggen voor de hand en ze zijn niet wereldschokkend. Hij was zeven en een half jaar nuchter en hij kan makkelijk meevieren, nu toch beter dan de eerste jaren.

Het gesprek voelt heel vreemd aan voor mij. Ik weet wel dat het 'normaal' is dat die vragen komen, want ik beantwoordde ze ook al vaak. Maar het is heel raar om in een land te leven waar je jezelf moet verdedigen als je geen alcohol drinkt. Het is vreemd om iemand uit te leggen dat ik nu drie en een half jaar geen alcohol drink. Ik bedoel dat het gesprek vreemd is, niet het antwoord.

Waarom drink jij alcohol? Waarom kan jij jezelf niet ontspannen zonder alcohol? Waarom moet jij bij de feesten alcohol drinken? Waarom hoort het er gewoon bij? Is er echt niks mis mee?

Als ik als nuchtere mens deze vragen stel aan een drinkende mens, dan voelt hij zich aangevallen. Vanuit mijn standpunt ben ik degene die normaal is, en degene die alcohol drinkt niet. Voor mij is het niet meer normaal om alcohol te drinken. Toen ik dat vroeger wel deed, was dat omdat men me ooit aangeleerd heeft dat het zo moet. Voor mij is het abnormaal dat iemand alcohol nodig heeft om zich te ontspannen. Als je nerveus bent, moet je rusten, gaan wandelen of als het te erg is, een kalmeermiddel aan je dokter vragen.

Alleen zijn mijn vragen confronterend en die van jou normaal.

Gelukkig is dat bij mij omgekeerd.

4 opmerkingen:

 1. Eigenlijk toch bijzonder ... Een vriend van ons drinkt ook niet meer omdat hij gewoon geen maat kent als hij wél drinkt, en hij heeft net hetzelfde gevoel als wat jij beschrijft (dat hij zich ervoor moet verdedigen). Ik drink gewoon nooit omdat ik alcohol over het algemeen écht niet lekker vind en ook gewoon omdat ik aan het hele zaakske niks vind, en ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik me moest verdedigen. Als mensen vragen of ik een glaasje champagne /wijn / ... wil, zeg ik gewoon 'nee bedankt' en als ze zeggen 'alé nu?' dan zeg ik dat ik het echt niet te zuipen vind. Punt aan de lijn en niemand doet moeilijk ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi gezegd Jan. Het klinkt allemaal heel logisch. Denk dat mensen het er vooral moeilijk mee hebben dat je als man niet drinkt. Je kleurt precies toch wel heel vaak buiten de lijntjes hè :p Je bent prima zoals je bent hoor! Niets mis mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel Jan, ik heb dit ook steeds vreemd gevonden, de "drankcultuur" die hier heerst. Niet zozeer de cultuur op zich, dat is iets wat in een ver verleden ontstaan is, maar eerder het onbegrip als je niet mee drinkt. Je bent dus lang niet de enige hoor! :-)
  Ik drink enkel alcohol als ik eens zin in heb in de smaak van een goede wijn bijvoorbeeld en niet per se omdat er alcohol in die drank zit. Veel van mijn vrienden kunnen zich ook niet amuseren op een feestje als ze geen alcohol gedronken hebben. Ik heb daar geen problemen mee maar soms lijkt het dat sommigen zich op die manier willen bewijzen. Er wordt gepocht met de hoeveelheden die ze verzet hebben en aan welk tempo. Ik vraag me ook nog steeds af wat ze daar eigenlijk mee wil bewijzen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Up, ik denk inderdaad dat wat Cathy zegt wel doorweegt. Ik denk dat je als vrouw er wellicht minder op wordt aangesproken. Ik mag eigenlijk ook geen commentaar geven, want ik deed vroeger net hetzelfde. Maar dat is zeker de groepsdruk zoals Kevin dat zegt. Ik heb ooit een wedstrijd "hoogtedrinken" gewonnen (met een groep vrienden bakken bier stapelen die je leegdrinkt) en daar heb ik ook jaren mee gestoeft ;-) Nu denk ik dan: gij idioot !
  Ouder en wijzer zeker? Ik ben in elk geval blij dat ik elke donderdag een andere klok hoor, dat maakt alles veel eenvoudiger. Vergelijk het met vooroordelen over je diabetes die wij op het forum ook kunnen nuanceren. De groep maakt alles veel makkelijker, want dan ben je niet de enige die zo denkt.

  BeantwoordenVerwijderen