woensdag 27 november 2013

CNC - de eerste onderdelen

Dat ik een CNC freesmachine wil, meende ik ook echt. Dat ik ze uiteraard zelf wil maken (lees: geen nieuwe kan betalen) spreekt ook voor zich. Door andere plannen die ik maak, moet ik zelfs het originele zinnetje een beetje aanpassen. Ik wil ze niet alleen, ik zal ze zelfs echt nodig hebben.

Eerst was het idee daar om in een plastic behuizing mooie gaten te kunnen maken zodanig dat er een LCD display in past. Ik moet dat kunnen instellen, zodat alle types die ik in huis heb ook echt kan inbouwen. Bovendien veranderen Chinezen vaak van idee, en een display die je vandaag bestelt, kan morgen twee millimeter breder zijn.

Nu komt er een tweede deel bij. Ik zal, als alles goed gaat, meer met elektronica bezig zijn in de toekomst (nog meer??). Printplaatjes maken in veelvoud voor een lage prijs hoort daar dan bij. Die kleine exemplaren zagen en boren is nu heel moeilijk handwerk. Dat zou veel beter (en professioneler) kunnen met goede apparatuur.

Meteen is de lat hoger gelegd, want nu moet alles nauwkeuriger en krachtiger. Deze vier items kwamen selectief binnen uit Chinese winkeltjes. Al naargelang wie het zotste deed met zijn prijzen, kreeg een kleine bestelling.

De vertaling ken ik niet, maar ik zal dus een timing belt nodig hebben (dat is die zwarte elastiek met tandjes), de timing pulley is het wieltje waar de zwarte band op past, de ijzeren staaf moet als aandrijfas dienen en de kogellagertjes met bijhorend haakwerkje gaan zorgen dat alles behoorlijk vlotjes draait ;-)Dan krijg je dus deze constructie die één as zal doen bewegen. De eerste bedoeling was om de opstelling eens uit te testen en te zien wat de nauwkeurigheid is.


In theorie zou ik tot ongeveer 0.3mm nauwkeurig kunnen werken met deze stappenmotor en dat lijkt wel te kloppen. De afstand is nu 60 cm maar dat zal in het toestel dat ik ga bouwen niet meer dan 20 en 30cm zijn voor de X- en Y-as.
De Z-as moet alleen de freesmachine naar beneden brengen, daar twijfel ik nog tussen 2 of 5cm, al naargelang welk gadget best die taak kan vervullen.

Maar de eerste test is erg goed.In zijaanzicht lijkt het wel alsof de band niet helemaal is opgespannen, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Trouwens, hoe meer spanning, hoe meer kracht je motor verliest, alleen om de band te laten draaien. Dat is verloren kracht, dus moet ik die zo klein mogelijk houden. Voor nu zijn we heel tevreden. De volgende stap is de lineaire assen opbouwen.

Dat is een ander paar mouwen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten