maandag 18 november 2013

Range extender

Sinds vandaag hebben we deze range extender of wifi-repeater in huis. Ik was al een tijdje aan het proberen om overal wifi-bereik te hebben in het appartement, maar dat was behoorlijk lastig. Het aansluitpunt met de router van Belgacom zit in de ene hoek van het appartement in mijn kantoor, en de plaats waar we met de iPad graag willen surfen in de leefkamer kan tot 20 meter verder liggen, al naargelang waar je gaat zitten.

Dat lukt dus helemaal niet met één draadloze router. Om technische redenen zijn er nog twee draadloze netwerken in het kantoor (zo denkt Belgacom dat ik minder PC's heb aangesloten dan wat we in 't echt doen, ssssshhhht...) maar ook die hebben te weinig bereik. Er zit ook nog een gang en een slaapkamer tussen, dus dat zal voor het signaal ook niet echt een goed idee zijn.

De optie was om een extra router te plaatsen in de donkere kamer in het midden van het appartement. Dat zorgde dan weer voor praktische problemen omdat de kabels die ik dacht nodig te hebben al gelegd zijn tussen die twee ruimtes. En aan een netwerk dacht ik toen helemaal niet. Waarom moet je nu een netwerkverbinding hebben tussen de strijkplank en de vuile was?

Dat bracht ons op dit pareltje. Meestal geloof ik niet dat je zo'n simpele aansluiting kan uitvoeren zoals de website het belooft. Er is in mijn geval altijd wel een technisch detail dat ervoor zorgt dat het wellicht niet zal werken. Mijn grootste zorg was om te beginnen het feit dat er vaste IP adressen zijn ingesteld in de router van Belgacom. Dat is nodig als je web- , mail- en ftphosting doet. En natuurlijk doe ik dat allemaal, hoewel nu wel heel wat minder fanatiek.

Maar dit ding deed dus bijna wat de website belooft. Het is niet zo dat je gewoon op het knopje van de router moet drukken om de verbinding automatisch te maken. Toen mijn router werd uitgevonden, bestond dat knopje nog niet. Maar er is een hele simpele webinterface die je gewoon via je iPhone opent. Uit de lange lijst draadloze netwerken die hij ziet (we zien er hier meer dan 50!) kies je de range extender. Dan opent een schermpje dat opnieuw netwerken zoekt. In dat schermpje kies je de originele router en paswoord die je wenst uit te breiden. In mijn geval de tweede router in mijn kantoor omdat die net een beetje sterker is.

Vanaf dan verdwijnt de range extender uit de lijst met draadloze netwerken. Nu zullen je toestellen die al ingesteld waren op het oude netwerk gewoon met de range extender verbinden, die op zijn beurt naar de router gaat. Al bij al is dat heel erg vlot gegaan. Nu moet ik alleen zorgen dat de netwerkverbinding tussen de donkere kamer en het kantoor sterk genoeg is. Dat was even puzzelen om te zien in welk stopcontact je het meeste lichtjes ziet branden. Het bereik varieert nu tussen twee en drie lichtjes (aan de rechterkant van de cirkel) en dat is genoeg om overal heel vlot te surfen.

I like it !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten