dinsdag 19 november 2013

What is that now

Wat is da nu ? ;)

Waarom er af en toe een pagina in het Engels verschijnt? Er zit geen groot masterplan achter, het komt gewoon door de statistieken van Youtube. Ik had gezien dat sommige filmpjes vaak bekeken werden in andere landen, en dat verbaasde me een beetje. Er is niet zoveel op te zien dat mensen kan boeien en mijn Youtube kanaal is eigenlijk alleen maar opgestart om de filmpjes hier op de blog te laten afspelen.

Maar gewoon domme dingen zoals dat vogelkastje dat ik nooit echt in elkaar heb gemonteerd, maar de motor wel even had getest en gefilmd ergens in de lente. Ondertussen werd dat filmpje 250 keer bekeken, terwijl de blogpagina waar het opstaat in de massa verwatert. Ik ken geen statistieken van die pagina, maar weet wel zeker dat er nooit 250 mensen die pagina bekeken. Zo boeiend ben ik niet ;-)

Hetzelfde gebeurde met het filmpje over mijn zaklamp die ik vorig jaar op een avond in de bossen van Aalst ging testen. Toch is ook dat 200 keer bekeken. De winnaar is het filmpje 'laser' met 675 views terwijl het op een blogpagina staat van twee jaar geleden.

Er is een heel simpele reden die ik pas recent door heb. Je ziet dat niet, maar voor elk filmpje geef ik zoekwoorden in. Bij die zoekwoorden geef ik ook steeds het typenummer in van het gadget waar het over gaat. Zo komt er dus vreemd volk op terecht via de zoekmachine van Youtube.

Deze zomer gebeurde dat weer. Ik kreeg plots enkele mailtjes over de motor die in het vogelkastje had moeten zitten. Hoe ze dat dan best moeten aansluiten op een Arduino en zo. Het is een beetje vervelend om telkens hetzelfde opnieuw op te zoeken. Ik dacht het dus gevonden te hebben en schreef er een aparte blogpagina over met een filmpje op Youtube. Dat heeft gewerkt want het filmpje werd op een maand bijna 200 keer bekenen.

De blogpagina nog meer, en dat geeft een vreemd resultaat op de wereldbol. Het lijkt wel alsof vorige maand heel de wereld hier terecht kwam, terwijl dat in oktober vorig jaar slechts 11 landen waren. Het geeft natuurlijk een vertekend beeld, want een land heeft slechts één bezoek nodig om het in te kleuren. Maar toch spreekt dit boekdelen denk ik.

En dan kwam er dus een volgend probleem. Geen hond snapt de pagina omdat ze in het Nederlands staat. De meeste links naar de pagina kwamen binnen via Google Translate, en die vertaling moet je echt bekijken als je eens flink wilt lachen.

Daarom schreef ik dus de pagina opnieuw in het Engels. Een tweede pagina volgde omdat ik ook echt iets spannend had ontdekt. Ik kon de motor 2 tot 3 keer sterker maken dan wat de leverancier vooropstelt, en dat is dus ook iets dat ik echt wil delen. Ik weet namelijk ook hoe het werkt als ik zelf iets wil opzoeken over technische details van elektronica: Youtube is the answer! Ik heb het geleerd van de jeugd maar inmiddels doe ik het zelf ook zo omdat beelden zo veel meer zeggen dan teksten. De meeste technische dingen die ik nu leerde over elektronica komen van Youtube.

En nu heb ik dus alleen om de zoekmachine van Youtube mee in te schakelen een filmpje bijgeplaatst op die pagina van vorige week. Ik zie dat de vorige pagina's altijd al in de maand top 5 staan hier rechtsonder. Ik ben benieuwd wat dat nu zal doen, want nu heb ik ook echt iets te melden aan de community :)

1 opmerking:

  1. Vet hé die Analytics! :-)
    Ik heb gemerkt dat product reviews best wel wat geld kunnen opbrengen op YouTube. Daarom dat ik ze ook steeds in het Engels maak, al laat ik wel wat steken vallen, de meesten begrijpen wel wat ik bedoel. :-)

    BeantwoordenVerwijderen