zaterdag 28 december 2013

Arduino gestuurde radiator

Dit lijkt op 't eerste zicht wellicht het simpelste ding dat ik al gemaakt heb. Maar niets is minder waar. Heel lang geleden had ik al beloofd om de radiator in de eetkamer te automatiseren. De dringendste functie was eenvoudigweg: hem kunnen aanzetten :D

Hij zit immers verborgen achter een brede kast en we konden hem enkel aan of uitschakelen voor een lange periode, want je moest dus telkens die zware kast verplaatsen.

Er horen natuurlijk allerlei toeters en bellen bij, maar dat is allemaal nog te vroeg. Voor nu: één plastic kastje met één drukknopje en één LED. Meer moet dat niet zijn ;-)

Maar je zou er van verbaasd staan, wat je daar allemaal al mee kan doen:

 1. de radiator is koud, de led is blauw
 2. als je de knop indrukt opent de radiator
 3. om aan te geven dat ie opent, knippert ie even rood
 4. de LED is nu terug blauw en zal langzaamaan rood worden naargelang de radiator opwarmt
 5. druk opnieuw op de knop om hem uit te schakelen
 6. de LED knippert enkele seconden blauw om aan te duiden dat ie sluit
 7. de radiator koelt nu langzaam af en de LED zal stilaan weer blauw worden
4 opmerkingen:

 1. Hoe kom je er op??? Ik zou waarschijnlijk gewoon de kast verplaatst hebben of een iets kleinere kast gekozen hebben. Toppie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi, ik wil een zelfde project als jij doen, maar dan met de raspberry pi zodat ik het met mijn telefoon kan besturen. Ik vroeg me een paar dingen af, hoe zwaar gaat bij jou het draaien? Bij mij gaat het niet al te makkelijk, dus ik denk dat ik dan een sterkere motor nodig heb. Daarbij gelijk de tweede vraag, welke motor gebruik je? Thanks alvast! - Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Jan, ik gebruik deze motor http://www.aliexpress.com/item/100-High-quality-Metal-Gear-DC-geared-motor-Planetary-reduction-3v-24v-80-800rpm-High-torque/619994969.html , de hij wordt daar niet meer verkocht maar op de website aliexpress.com vind je hem wellicht op meerdere plaatsen. Het is een sterke DC motor met gearbox, torque 4 kg cm , ik gebruik hem slechts op 12V , terwijl ie 24V kan. Hij kan dus nog krachtiger met een goede voeding. In het filmpje wordt ie ook nog gedempt met een blokgolf (je hoort een piep) maar dat is wellicht niet nodig, hij zou beter rechtstreeks op de 12V (of 24V) bestuurd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Jan, een beetje laat maar dankjewel voor je reactie. Ik heb nu tijd om er een te bestellen en mee aan de gang te gaan :) Ik vroeg me nog af hoe je de timing doet van het aan en uit zetten van de motor, op seconden of is het ook mogelijk om zoals met andere motoren en de arduino het aantal graden op te geven? Als je het op seconden doet, heb je er dan wel eens last van dat de afstelling een beetje uit balans raakt? (Dat hij niet meer helemaal dicht gaat bijvoorbeeld) Wederom alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen