zondag 15 december 2013

PCB sunday

Ik hoop meestal toch op een betere opbrengst dan dit. Toegegeven, ik had dit keer slechts één ontwerpje gepland, dus het was helemaal niet de bedoeling van er een PCB zondag van te maken. Waarom het dan wel zo was, dat zie je hier. Voor de niet-kenners, deze printplaatjes zijn dus allemaal mislukt hè ;-)


Ik moet echt gaan herbekijken hoe ik in het vervolg printen wil maken, want wat ik nu doe werkt gewoon niet. Ik heb een hele plaat verknoeid van 160x200 mm om dit ene ontwerp te maken. Ik koop nu goedkope fotogevoelige printplaatjes bij Conrad. Ze kosten maar de helft van het merkproduct, maar als ik dit soort verliezen mee moet incalculeren, komen de dure printen veel goedkoper uit.

Nu, uiteindelijk zijn er drie van deze gelukt dus laat ik vooral daarom blij zijn :)Maar als het lukt, ben ik ook heel erg tevreden over het resultaat. De nieuwe macrolens drukt me wel meteen met de neus op de feiten. En in dit geval is dat fijn, want dit is het moeilijkste stuk van het ontwerp.

Men rekent in dit geval met de eenheid 'mils'. Om makkelijk te rekenen, heeft men de afstand tussen twee gaatjes 100 mils genoemd (100 mils = 0.1 inch = 2.54 mm). Je ziet op deze foto vier gaatjes van een connector en de uitdaging is steeds om tussen die gaatjes nog een baantje koper te kunnen leggen. Vroeger deed ik dat nooit, want het lukte toch niet. Ik moest steevast bijwerken met een cuttermes ofwel was de baan weggevreten door het zuur omdat ze te dun was.

Dit verticale baantje is 12 mils dik (dus 0.3 mm), voor de andere baantjes neem ik standaard 15 of 20 (ook het horizontale deel van dat baantje is 15 mils, het wordt dus een beetje dunner tussen de gaten). Maar zoals je ziet, lukt dat perfect zo. Het verbaasd me zelfs dat de vorm nog zo consequent overeenkomt met het ontwerp. Het lastige is meestal dat ze de eilandjes ernaast raken, maar dat is niet meer zo. Ik kan dus met mijn transparanten en mijn lichtbak behoorlijk nauwkeurig werken.
Hier is het minder fijn, want nu zie ik pas hoe onnauwkeurig ik gaatjes boor. Als ik daarmee bezig ben, denk ik altijd dat ik heel fijn werk doe, maar als je dit ziet, lijkt het wel een slagveld. Het is maar een klein boortje (1 mm dik) maar het geeft behoorlijk wat schade aan de koperlaag. Ze komt zelfs helemaal omhoog op deze plaats, hoewel je daar in 't echt dus niks van ziet.

Maar binnenkort gaat ook dat allemaal perfect zijn. Het zal één van de taken worden van mijn nieuwe CNC machine. Hoe ik dat dan moet programmeren, da's een ander paar mouwen. Iets zegt me dat er nog een behoorlijke uitdaging volgt :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten