vrijdag 31 januari 2014

Hutsepot

Wat zei ik nu weer, dat ik een hekel heb aan recepten? Dat is nog altijd zo maar toch kwam Jeroen heel erg van pas. Hutsepot heb ik nog nooit gemaakt en toen het van de week op mijn todolijst verscheen, moest ik een aanknopingspunt hebben. Dat is dus het recept van Jeroen. Toch kwamen er meteen andere instructies en nu moest ik vooral onthouden wat het verschil is tussen het Jeroenrecept en de versie die we hier gewend zijn. Meteen is het nut van een recept in een boek een beetje onderuit gehaald.


Dat wil niet zeggen dat ik het niet kan hoor! Heel even alle concentratie bijeen roepen die ik nog kan opbrengen en ik kon met deze ingrediënten aan de slag. Zie je trouwens dat leuke wonderding van op TV er tussen liggen dat nu de ajuinen snijdt? Het is echt zoals in de reclame, ik vind het een godsgeschenk omdat traanloos uien snijden nu echt kan.

Het resultaat is wonderlijk goed gelukt, al zeg ik het zelf. Ik was niet de enige trouwens, ik had een enthousiast publiek. Met een beetje logisch rekenen had ik voorspeld van 5 à 6 kilo eindproduct te halen en dat is 'boenk eroep'.


Tien porties van 550g geeft 5,5 kilo hutsepot. Acht van die porties (in vier bakjes dus) gingen de diepvries in en meteen is er een prangend probleem.
Vorige keer merkte iemand op dat het niet zou lukken wegens te weinig vriesruimte, en we zijn dus op dat punt beland. Ecocheques lossen dat binnenkort op, want er komt een nieuwe vriezer met vijf laden. De oude had er maar twee, dus samen met de drie vakken die we in de keuken hadden, gaan we nu van vijf laden naar acht in het totaal.

En dat is zelfs ecologisch verantwoord :)

6 opmerkingen:

 1. De Nicer Dicer rocks! Wordt hier ook nog vaak gebruikt.
  Hutsepot met rookworst? Dat zou er hier eentje lekker kunnen vinden. Je brengt me op ideeën.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een tip trouwens voor als je niet veel diepvriesruimte hebt: doe je hutspot in diepvrieszakjes met zo'n ritssluiting. Druk de lucht eruit en maak de zakjes zo plat mogelijk. Vries ze plat in. Daarna kan je ze recht zetten in je vriezer en ze nemen nagenoeg geen plaats in :-) Als je bv kleine porties wilt ontdooien, kan je van zo'n platte portie veel makkelijker een stuk afbreken en die platte porties ontdooien ook heel snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de Nicer Dicer laatst besteld door die goeie reacties op het forum en ik zag hem weer bezig op TV en denk: da's iets voor mij :D En het werkt echt zo snel hé! Ik kan niet wachten om spaghettisaus en masse te maken, dat is de ultieme uitdaging voor dat ding.
  Bedankt voor de tip, Cathy! Nu kochten we net nieuwe bakjes van 2 kg omdat die van 1 kg net te klein waren voor deze porties. Resultaat: je vriest de helft lucht in. Ik ga zo'n zakjes eens proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen