vrijdag 18 april 2014

Het levenslied

Een hobby als een ander, denkt men dan. Ik weet het eigenlijk niet echt hoor, of het dat is. Misschien was er ooit wel een single of zelfs een album. Maar als het al zo was, dan was dat voor mijn tijd en zo goed ik ken hem niet.

Wat ik wel ken is de reputatie. Een reputatie wordt eenzijdig opgebouwd en is per definitie gebaseerd op verkeerde info. Anders zou men het gewoon je karakter noemen, maar dat doet men niet. Een reputatie geeft enkel overdreven karaktertrekken weer en zo ontstaat er een karikatuur van wat je echt bent.

Ik ben een overloper! Ik ben helemaal van kamp veranderd. Dat komt door levenservaring en door mezelf niets meer aan te trekken wat de directe omgeving denkt. Je gedachten zijn immers vrij of ze horen dat toch te zijn. Dat was niet zo en mijn mening was dus voorgekauwd. Ik moest dat onnozel vinden omdat het past in het aangeleerd recept om geluk te verwerven. Dat recept heeft ingrediënten en bereidingen die haaks staan op de trekjes van een schlagerzanger. Het zegt dat je diploma's nodig hebt en centen. Je zal goed studeren en mensen zullen naar je opkijken door de functieomschrijving op je cv. De ultieme droom is een functie die je voornaam wordt. Als men jou omschrijft als 'die dokter' of 'die ingenieur', is het ultieme levensdoel bereikt.

Ik moest zo lachen met die kronkel, maar vroeger was het bittere ernst. Ik weet niet hoe men hem omschrijft, het zit wellicht meer in de trant van 'de levensgenieter' of 'die met die bloemetjes op poezenfoto's op Facebook'. En ja, je mag lachen. Je mag heel hard lachen omdat het onnozel is.

Alleen is er iets vreemds. Ik weet dat Facebookvrienden niks betekenen en het aantal tellen geeft geen nuttige info. Maar als het er duizend zijn of meer, zegt het alvast één ding: mensen zijn niet akkoord met het oude recept. Ze vinden het wel fijn om 's morgens een foto te zien met bloemen of poezen die je een prettige dag toewensen. Ik weet het omdat die mensen het gewoon zeggen.

Waarom ik dan van kamp veranderd ben? Mijn recept is veranderd omdat ik met het oude geen lekkere maaltijd kon bereiden. Als je leeft per dag, dan telt je titel niet en je centen staan niet in de lijst van ingrediënten. Maak je geen zorgen, ik ga niet plots foto's van bloemen of poezen posten, tenzij het beesten zijn die ik ken. Maar met het nieuwe recept zit er veel meer smaak in de dag.

Als er dan nog eens zo'n foto passeert denk ik niet meer "get a life" maar "got a life!".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten