dinsdag 22 april 2014

Mijn Dexcom record

Na 53 dagen heeft mijn Dexcom glucosesensor het uiteindelijk opgegeven!

Als je weet dat de leverancier eigenlijk garandeert dat ie slechts 7 dagen werkt, kan je best wel stellen dat dit erg spectaculair is. Als je dan ook weet dat die dingen erg duur zijn en ik die zelf moet bekostigen, dan spreekt het voor zich dat ik hier heel blij mee ben.


Dit was het sein dat ie niet meer werkte. Zo'n afwijking spreekt natuurlijk boekdelen.

Uiteraard is die 53 dagen een lucky shot, dat lukt niet elke keer. Het gemiddelde van het vorige Dexcomjaar had ik een tijd geleden uitgeteld op 24 dagen per sensor. Da's nog meer dan 3 keer langer dan wat ie 'officieel' aankan, dus ook daar is er een behoorlijke marge.

Er is al wel behoorlijk wat veranderd sinds ik mijn eerste sensor ooit inschoot enkele jaren geleden. Toen was dat nog de de Enlite van Medtronic, en die had ook een 'officiële' levensduur. Die was uitgerekend op 6 dagen, maar in mijn geval was dat ook exact 6 dagen. Ik las wel verhalen op Engelse fora van mensen die hem konden verlengen tot wel 2 weken, maar mij is het nooit gelukt.

Ik herinner me vooral (naast het feit dat ie niet nauwkeurig was) dat dat een gigantisch jaarbudget kostte. En vermits dat niet terugbetaald werd (nu nog niet), moest ik effectief 3500 euro per jaar zelf ophoesten om mijn diabetes onder controle te houden.

Dit is dus een heel ander verhaal, en het wordt alleen maar mooier. Moesten er geen verkiezingen zijn, dan was de huidige sensor wellicht al voorzien in een sensorconventie. Dat wil zeggen dat je net zoals met je insulinepomp, de kosten krijgt terugbetaald als je je endocrinoloog kan overtuigen dat je daar een geschikte patiënt voor bent. In mijn geval moet dat zeker lukken, ik heb ook al geluiden gehoord in die richting.

Maar toen besliste de politiek om alles in de ijskast te schuiven omdat er nu meer belangrijke dingen aan de orde zijn. Toch is er nu goede hoop dat alles deze nazomer toch nog in orde komt.

Het spreekt voor zich dat dat voor mij een geschenk uit de hemel zou zijn. Je kan je nu trouwens best vragen stellen over de gezondheidsrisico's van een naald die 53 dagen in je buik zit. Mijn diabetesteam deed dat al met zoveel woorden, maar wat kan ik daar nu mee? Zou ik nu echt opnieuw enkele duizenden euro's per jaar extra ophoesten omdat het naaldje misschien infecteert? Ik denk van niet hè, dan moet men maar zorgen voor een eerlijk systeem van terugbetaling.

Dit is écht geen gadget of speelgoedje voor mij. Ik herinner mij het eerste diabetesjaar zonder sensor en dat was geen leven. Elke dag exact om 11u, 15u en 19u dezelfde maaltijd. Nooit nog buitenkomen, niet op restaurant, geen etentjes bij vrienden. Geocachen deed ik nog niet, maar het zou nooit gelukt zijn. Mijn hypoangst was te groot om normaal te functioneren.

Maar dat is geschiedenis. Als deze volgende stap gezet kan worden, ben ik een heel gelukkig man.

Nog gelukkiger !   ;-)

4 opmerkingen:

 1. Als iemand terugbetaling verdient, ben jij het wel. Ik gun het iedereen die hem voltijds wil gebruiken, omdat het gewoon zo'n grote meerwaarde is. Voor jou is hij levensnoodzakelijk. Duim duim!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De mijne heeft het gisteren na 4 weken ook begeven. Bij het vervangen merk je pas hoe de huid onder de plakker afziet van die 4 weken. Ook dit is een gevolg van het niet terugbetalen van de sensoren, anders wissel je hem om de week of om de 14 dagen en krijgt je huid op tijd terug de nodige lucht. Hopelijk ziet men binnenkort in hoe noodzakelijk dit toestelletje voor ons! Ik kan hem niet meer missen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja je hebt gelijk, Kevin. Ik heb vandaag eens zonder sensor rondgelopen (heeeel veel geprikt :D ) om de plek wat rust te gunnen. Nu nog een warm bad van enkele uren en ik ben klaar voor de volgende 53 dagen (was 't maar waar).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zijn hier ook aan het overwegen om er een aan te schaffen, maar de kostprijs is toch niet te verwaarlozen. Denk dat de algemene terugbetaling er met deze prijzen wel niet voor binnenkort zal zijn: met 20% van de bevolking diabeet en een jaarlijkse kost van 4500 euro lijkt met dat een onrealistisch scenario.

  BeantwoordenVerwijderen