woensdag 23 april 2014

Klasse B fantoomwegen

Het is toch al een tijdje geleden dat ik de scooter kocht. Ik heb een rijbewijs B en mocht dus meteen met een klasse B scooter rijden. Toch heb ik met heel wat aandacht het verkeersreglement opnieuw gelezen. Uit een online examentest bleek immers dat ik gebuisd was voor het theoretisch examen A3 (of AM), dat is het examen dat de jeugd gaat doen voor ze 18 jaar zijn om met een scooter te mogen rijden die maximum 50 km/u rijdt.

Ondertussen durf ik beweren dat ik het reglement goed ken en ik val van de ene verbazing in de andere onderweg. Klasse B scooters zijn rare dingen als je die vergelijkt met andere weggebruikers. Ze rijden te snel om op het fietspad te rijden en te traag om op de rijbaan te rijden. Daarom zijn er enkele regels bijeengesprokkeld om alles zo normaal mogelijk te doen lijken. Helaas is dat alleen zo als je niet op zo'n scooter zit.

Eén ding is al heel vervelend. Als de snelheid van de wagens beperkt is tot 50 km/u mag je op een fietspad rijden als je de fietsers en andere tragere scooters niet hindert. Je mág dat, maar het moet niet. Je mag dus ook gewoon tussen de auto's rijden op de rijbaan. Als de snelheid hoger is, mag je niet op de rijbaan rijden, dan moet je op het fietspad rijden.

Er zijn trouwens heel wat borden die een fietspad aangeven en dat was de reden waarom ik gebuisd was. Dit zijn er slechts drie, maar er zijn nog een hele hoop andere combinaties. Op het eerste mag ik altijd rijden. Op het tweede mag ik nooit rijden, maar klasse A bromfietsen mogen dat wel. Op het derde is geen enkel type bromfiets toegelaten.

Nu zijn er dus zoveel regels voor klasse B bromfietsen, dat je soms in een situatie komt die niet kan. Op zo'n 'fantoomweg' mag ik nergens rijden. De regels blokkeren elkaar en het resultaat is dat iedereen op de weg mag: auto's, fietsers, bromfietsers klasse A, motorfietsen. Maar GEEN klasse B bromfietsen. Ik kwam al vaak combinaties tegen die mij voor schut zetten.


Vandaag dus weer. Dit bord staat op de brede baan met twee keer drie rijstroken van Antwerpen naar Mortsel.Het reglement is duidelijk: ik mag niet op de baan rijden, want de wagens mogen hier 70km/u rijden. Ik zou dus in de weg rijden omdat ik te traag rijd. Ik mag ook niet op dit fietspad, want enkel klasse A bromfietsen mogen hier rijden. Ook als ik maar 25km/u zou rijden, zoals klasse A bromfietsen dat doen, mag dit niet.

Ik zal dan maar extra gas geven en opstijgen :)

2 opmerkingen:

 1. Hoe ging dat weer in de tijd van Knight Rider? Turbo Boost?

  Ik zou die situatie toch eens voorleggen aan de politie en kijken wat zij er van vinden. Of zet het eens op de FB pagina van VAB?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha zalig https://www.youtube.com/watch?v=I72NQjyihdU
   was ik helemaal vergeten :)

   Awel ik ga om te beginnen nu altijd een foto nemen. Misschien is er een extra verkeersregel of zo die zegt wat je dan moet doen? Ik heb het in elk geval al vaker gezien, ook met andere verkeersborden.

   Verwijderen