donderdag 24 april 2014

PCB sunday

Een pcb sunday tijdens de week kan ook gewoon hoor. Niet kunnen werken heeft soms ook voordelen.

En er is een grote stap gezet. Ik moet toegeven dat het niet is gegaan zoals gepland, want eigenlijk is er nog veel werk in de kattenkamer/werkkamer eer ik deze kamer ook pcb kamer mag noemen. Maar nood breekt wet en ik heb gewoon nu al de ruimte nodig om printplaatjes te etsen in de nieuwe opstelling.

Vaak was het echt een probleem omdat het etsen in de garage moest gebeuren. Omdat alles nooit van de eerste keer lukte, was dit het stramien: ga eerst naar de garage, vul een grote bak met heet water en plaats de kleine bak met zuur erin. Laat dat opwarmen en kom een half uur later terug. Doe dat dan nog eens opnieuw, zodat de temperatuur van het etszuur hoog genoeg is om ook echt goed te werken. In de winter moest ik drie keer naar daar en die bak met heet water haal ik van de kraan in de wasplaats in de kelder. Dat is een eind lopen met een dom gewicht in de handen. Dat mag ik ook helemaal niet, en telkens wist ik dat 's avonds als ik extra pijnstillers nodig had. Dat was niet het enige, ik moest vele tripjes naar de garage maken omdat niks van de eerste keer lukte. Het etsen zelf deed ik gehurkt voor een plastic bak en dan wachtte ik tien minuten of langer. Er is geen stoel waar je even kan rusten en tien verdiepingen hoger gaan rusten doe je niet, je moet ook de printen in 't oog houden.

Ik ga veel printjes moeten maken de komende dagen, dat heeft alles met Rondje Vlaanderen te maken. Het kan dan ook niet langer op die manier. Daarom is nu dus de nieuwe opstelling in gebruik. Het is een extra bureau met een bidet erop geïnstalleerd, extra waterleiding (warm en koud) en een extra afvoer. Een extra kast onder de lavabo heeft een plastic bak die ik vul met heet water en leegpomp met een pompje op batterijen. Er loopt nog niks automatisch, maar alle elementen zijn er om het al in gebruik te nemen.

En dat lukt dus prima! Omdat alles nogal gauw mislukt, besliste ik twee printjes te maken, elk met 9 stuks van een nieuw ontwerp voor mijn 7-segment potje dat hier al eens stond. Ik heb dan toch beslist om voor Rondje Vlaanderen helemaal opnieuw te beginnen en de oude modellen te laten voor wat het was. Ze waren niet mooi, hadden maar twee digits en de magneetknop moest altijd actief zijn, anders viel het licht uit.

Het nieuwe ontwerp was al lang klaar op het scherm, vandaag dus ook in 't echt. Ik heb er maar drie nodig (één waypoint in elk van de drie gemeentes zal er zo uitzien) maar voor de veiligheid probeerde ik dus twee printjes van 9. Eén printje kan makkelijk helemaal mislukken, dus dan heb je niks. Je kan er ook een hoop verpesten op één print, en dan heb je er te weinig.

Maar het geluk lacht me toe! Ik probeer er dus 18 en ze zijn alle 18 gelukt! Misschien een beetje retoucheren hier en daar, maar het ziet er prima uit. De nieuwe omgeving geeft het hele proces vleugels! En het nieuwe microscoopje heb ik ook veel in gebruik, kijk maar :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten