donderdag 10 april 2014

Weer mobiel!

Is het niet mooi opgelost? "Neen" hoor ik mensen denken. Soit, ik wil geen schoonheidswedstrijd winnen hé, ik wil met mijn scooter rijden.

En deze lasnaden zorgen ervoor dat er geen nieuwe onderdelen gefactureerd werden.

Het probleem was dat de knalpot eraf lag en vooral: dat ik dat veel te laat gemerkt heb. De knalpot en de uitlaat hangen vast met twee bouten, waarvan er dus eentje was losgekomen en er gewoon uitgevallen is. Door het schudden was ook de schroefdraad waar die bout inzat helemaal afgevlakt, en als ik een identieke bout erin vastschroefde, kon je die bijna met de losse hand eruit nemen. Omdat ik dus wellicht een hele tijd zo heb rondgereden, was de uitlaat van de motor naar de knalpot afgebroken waardoor de scooter heel veel lawaai ging maken.

De oplossing is even simpel als geniaal: de schroefdraad is er niet meer en er is een dikke bout doorheen geboord. Verder heeft de vakman de uitlaat van de motor naar de knalpot aan elkaar gelast, waardoor hij weer normaal rijdt en de andere weggebruikers hun hoofd niet meer draaien als ik voorbij rijd.

De oplossing was uiteindelijk behoorlijk eenvoudig. Maar eerst belde ik een heleboel garages in de buurt die scooters repareren, zonder succes. Niet omdat men niet kon helpen, maar omdat de paasvakantie net begonnen is, is er overal een wachttijd van meer dan twee weken. De lente is in 't land en iedereen wil plots de scooter op. Dat speelt mij dus parten. De officiële SYM verdeler kon me wellicht ook wel helpen, maar die woont in Niel. Hij komt ook de scooter oppikken als ik dat wil, maar mijn budget zou dat niet fijn vinden.

Uiteindelijk stootte ik op een garage in de buurt die Lada's verdeelt. De garagist maakt reclame met de slagzin: "Niet door de keuring, wij lassen ALLES!". Ik denk: die man heb ik nodig! Op één dag was het gefikst en ik ben heel blij met de prijs en met het resultaat.

Het komt ook wel van pas omdat ik maandag bijna met zoveel woorden rijverbod kreeg van mijn huisdokter. Dit weekend maakte ik nog een uitstapje richting Kempen en op de terugweg heb ik eventjes een vreemd momentje gehad. Ik reed langs geparkeerde wagens en merkte plots dat, hoewel ik alles heel goed in 't oog hou nu, de afstand tot die wagens kleiner was dan wat ik gewend ben. Ik heb uitgelegd aan de dokter dat ik soms één of twee seconden me niet helemaal bewust ben van de situatie, iets wat hij omschrijft als een concentratiestoornis. Dat is een gekende bijwerking van de medicijnen die normaal zou beteren als je ze al een tijd neemt. Dat is blijkbaar niet het geval, en het zou beter zijn dat ik voorlopig niet met de wagen rijd.

Hier werd hardop gedacht dat een scooter dan ook geen goed idee is, en dat is uiteraard waar. Het is alleen een kwestie van alles in zijn context plaatsen. Ik heb geen expliciet rijverbod, de dokter zei ook dat ie patiënten heeft op leeftijd die ook nog met de wagen rijden en nog minder 'bewust' zijn in de verkeerssituatie, en dat enkel door de ouderdom. Een scooter rijdt 45 (ahum) in plaats van 120, dus tragere reflexen zijn veel minder een probleem. Dat wil niet zeggen dat ik ook op de scooter niet voorzichtig moet zijn. Dat is trouwens voor het ding zelf blijkbaar ook een goed idee :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten