vrijdag 30 mei 2014

Timelapse controller

Voor 'de tweede locatie' had ik een extra laptop nodig. Laat ik dat even verduidelijken: de timelapsefilm van het provinciehuis gaat een nieuwe fase in vanaf volgende maandag. Een grote kraan met een kniptang zal nu vanop de grond het gebouw in no time met de grond gelijk maken. Het zou fijn zijn om die kraan ook echt te zien, want vanop ons terras kijken we niet op de voorkant van het gebouw. Vandaar een 'tweede locatie' ergens in Berchem.

Er zijn twee probleempjes: het is ver weg (iets meer dan twee kilometer in vogelvlucht) en ik heb een tweede set materiaal nodig om foto's te nemen. Dat eerste lukt wel met een zoomlens van 600mm equivalent en een teleconverter die alles nog eens maal twee doet. Het tweede was ook geen probleem, sinds kort heb ik een reservetoestel van Olympus op de tweedehands kop kunnen tikken. Alleen heb ik geen tweede laptop, en de software vertrouw ik trouwens niet om een week of meer feilloos te laten werken. Ik ben er niet want het is niet mijn terras deze keer.

Dat en het feit dat ik voor mezelf later ook zonder laptop wil werken, leidde tot dit Arduino project: een timelapse controller. Het opzet is om meer dan één week op een plaats waar geen elektriciteit is elke drie minuten een foto te nemen. Ik bouw een sensor in die ziet of het nacht is, en dat zwijgt de camera. Zwarte foto's zijn een verspilling van geheugenruimte en ze verslijten de camera doelloos.

Dit is het resultaat: de witte doos met een 2x8 karakter LCD scherm en numeriek klavier heeft van binnen een DC/DC converter om de 12V voedingsspanning van de auto-kickstart-batterij om te zetten naar de 8.4V die de camera nodig heeft. Hij maakt ook 5V voor de interne Arduino die de elektronica in de doos bestuurt.

De camera-aansluiting die normaal naar de USB poort van de computer of naar een externe afstandsbediening gaat heb ik gehackt en drie draadjes gaan nu via een connector onderaan de doos naar de Arduino mini. Die signalen gebruik ik om de camera wijs te maken dat iemand een afstandsbediening van de camera bedient. Zo kan de Arduino een 'autofocus' commando en een 'neem foto' commando geven.

De software is nu heel simpel, maar ik plan een uitbreiding om zonsopgangen te filmen (daar zijn meer foto's per minuut nodig, normaal slechts één foto elke drie minuten). Maar voor nu dus vier getallen op de display:
  1. teller : telt seconden af tot 1 en neemt een foto
  2. interval (180s) : tijd tussen twee foto's
  3. lichtsensor : een getal van 0 tot 1023 dat aangeeft hoeveel licht er is
  4. nachtlimliet (200) : onder deze waarde neemt ie geen foto's meer
Geen opmerkingen:

Een reactie posten