woensdag 9 juli 2014

Schuiven en vallen

Het antwoord op de vraag liet even op zich wachten. Ik weet zelfs niet meer wat ik exact heb gezegd, maar ik herinner me zeker dat het antwoord je behoorlijk deed schrikken.

Hoe lang het duurt vooraleer je af bent van je verslaving, dat was de vraag. In mijn hoofd startte een snelle berekening en ze was wellicht niet zo accuraat.

Ik kan ze nu natellen en merk dat het antwoord nog moeilijk is. Wanneer begint immers de weg naar soberheid? En wanneer eindigt die? Is de tijd tussenin dan dikke ellende?
"Ik weet het niet", "ik weet het niet" en "neen".

Ze begon ergens in 2007. Een epilepsie-aanval bracht me in het ziekenhuis. Na een week mocht ik naar huis en dat beschouw ik over het algemeen als de start van de bewustwording dat ik een zwaar probleem had. Ik wist het natuurlijk al jaren, maar als je zo'n aanval krijgt - die dus het gevolg was van het plots stoppen met drinken - dan besef je dus dat je ook een lichamelijke verslaving hebt. Toch ben ik enkele maanden later opnieuw beginnen drinken, dit keer zogezegd 'sociaal' en 'een wijntje bij het eten'. Natuurlijk was dat onzin: dat wijntje werd snel vodka en sociaal moest niet meer altijd. Ik heb dus nooit besloten om écht te stoppen met drinken toen ik dit had meegemaakt. Het startpunt is dus vaag. Pas toen ik de feestdagen doorworsteld had, was het besluit echt daar om nooit nog één druppel te drinken. De startperiode is dus al een vage twee of drie maanden.

Voor het einde kan ik hetzelfde zeggen. Ik kan de definitie gebruiken die de verzekeringsmaatschappij gebruikt om te weten of je een levensverzekering kan krijgen. Ze tellen de dag van je laatste glas. Maar toen ik écht mijn laatste glas dronk, zat ik al een hele tijd bij de AA. Ik was niet hervallen maar uitgeschoven. Dat zijn geen medische termen, maar vallen en schuiven is iets wat de tafel goed snapt. Vallen wil zeggen de controle compleet weer verliezen voor enkele weken/maanden en niks meer willen doen aan je probleem. Schuiven wil zeggen dat je toch nog één of meerdere dagen iets hebt gedronken, maar je bleef naar je meetings gaan en net daarom loste het probleem zich snel op. De verzekering is niet akkoord met die redenering, maar in de AA is ze aanvaard. Als je één keer in een jaar een uitschuiver maakt en de rest nuchter bent dankzij de AA, dan is je drankprobleem kleiner dan bij de 'sociale drinker' die zich elk weekend bezat op de voetbal. Toch maakt de verzekering en de rest van mijn omgeving van de eerste man een dronkaard en van de tweede een bon vivant. Dat is dus ook de reden waarom we dat soort zaken normaal enkel binnen de muren van de AA bespreken. Toch ben ik er open over, want het is gewoon oneerlijk. Dat alles om te zeggen dat het eindpunt dus ook moeilijk te bepalen is.

En het derde punt: was die hele lange periode van stoppen met drinken dan niks anders dan dikke miserie? Nee hoor, helemaal niet. Ik was meer dan een jaar volledig nuchter en het was één van de gelukkigste jaren van mijn leven. Alleen, aan de basis van mijn probleem was niks veranderd. Van zodra er zich een serieus probleem voordeed, ben ik hervallen voor vele maanden. Daarna pas vond ik de AA en leerde daar dat je hervallen kan vervangen door uitschuiven en daarmee is het grootste probleem van de baan. Negen maanden drinken of één weekendje per jaar is nu eenmaal een wereld van verschil.

Maar ik heb nu wel de rekening gemaakt. Afhankelijk van hoe je telt, kom ik dus uit op een brede vork tussen 2,5 en 3,5 jaar. Zo lang duurt het dus om nuchter te worden. In mijn geval wel te verstaan, maar ik ken nu wel hier en daar een alcoholist, dus ik weet ongeveer hoe het gaat.

Daarom was dat gevoel er al, ik verzin dit nooit uit mezelf. Ik ben nooit pessimistisch over slaagkansen na een behandeling. Maar als ze één maand duurt, ook al gebeurde ze in de beste en meest gespecialiseerde omgeving die je kan kopen, dan zegt mijn gut feeling gewoon dat het niet genoeg is. Als je weer thuiskomt in de oude omgeving, is er niks veranderd.

Maar dat het nu ook niet meteen een succes is, betekent zeker niet dat de geïnvesteerde tijd en moeite nu weg is. Integendeel, het is de eerste en misschien wel meest belangrijke stap. Alleen, het duurt nu eenmaal langer dan een maand. Ik wou dat het anders was, want dat had me veel tijd bespaard.

Drie jaar en vijf maanden zelfs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten