zaterdag 21 november 2015

Dexcom G5: eerste indruk

Door een positieve wind uit het noorden mag ik sinds enkele dagen even gebruik maken van de Dexcom G5. De ontvanger heb ik niet, maar dat was ook niet de bedoeling. Ik wil toch vooral zien hoe de iPhone app werkt en welke gevolgen de overstap naar de app heeft. En ik wil natuurlijk zelf ervaren of ie voldoet aan de verwachtingen, maar ik ben ook benieuwd naar de kritiek die ik al opving.

Appstores


Dat liep trouwens niet zo vlot, dat installeren van die apps. Ik gebruik het meervoud omdat Dexcom twee apps gebruikt en er ook 3rd party apps zijn die ik graag wou bekijken. Om te beginnen bestaan ze niet in de Belgische appstore omdat de G5 hier nog niet beschikbaar is. Ik zou dus de Nederlandse app kunnen installeren, maar dan moet ik mijn data in mmol/l lezen en dat is toch wat vreemd. Bovendien wil ik de data vergelijken met mijn Dexcom G4, die ik gedurende de testperiode gewoon blijf dragen. Er plakken nu dus drie klevers op mijn buik: twee sensoren en één katheter voor mijn Medtronic insulinepomp.

Maar die app dus, dat was wat vervelend. Om te beginnen ben ik virtueel naar de USA verhuisd omdat ik anders geen app kon downloaden van de Amerikaanse appstore. Dat lukte toch wonderwel mits wat manipulaties. Maar die app had één groot nadeel: ik kon de data van mijn Dexcom account die nu nog in Nederland staat, niet delen met Diasend, de software en app die bij ons de data online gaat beheren. Ik kon dan weer wél gebruik maken van het Dexcom Clarity platform, een soort light online tegenhanger van wat Dexcom Studio voor mijn G4 doet.

Daarom moest ik iets anders verzinnen, ik ben even virtueel in Duitsland gaan wonen. Zolang je e-mailadressen hebt, kan je nieuwe appstore accounts aanmaken. Ik woon eventjes in de Kerkstraat in Berlijn en zolang de postcode klopt, zag men daar geen graten in. Maar de Duitse appstore vraagt ook een Duitse kredietkaart en dat was moelijker, want die heb ik uiteraard niet. Ook dat was wel te omzeilen met een Duits GSM nummer dat ik uiteraard ook niet had. Misschien heeft iemand wel een activatiecode gekregen voor iets wat men niet meteen herkent. Soit, het werkt dus: ik gebruik nu de Duitse app, die trouwens gewoon in het Nederlands staat en dus mooi mg/dl toont.

iPhone Apps


Ik heb 4 apps kunnen testen.

  • Dexcom G5 app
  • Dexcom Follow
  • Diasend app
  • de app 'gezondheid' van Apple
en twee online platforms:
  • Dexcom Clarity
  • Diasend


De belangrijkste is natuurlijk de eerste, de Dexcom app zelf. Ik had al gehoord dat je daar vooral geen grote vernieuwingen moest verwachten, dus vragen en bemerkingen die online de ronde doen, zijn zeker niet allemaal plots geïmplementeerd. Ik denk dan aan de stijgsnelheid beter kunnen regelen, alarmen met een dag- en nachtprofiel en een voorspellend alarm zoals ik dat vroeger op de Medtronic sensoren had. Nu zijn die dingen met de jaren voor mij veel minder belangrijk, ik wil vooral een goede sensor en die had ik al met de G4.

Twee ergernissen die ook de mijne waren, zijn wel degelijk aangepakt. Om te beginnen is die (voor mij) gekke bovengrens van 400 nu eindelijk aanpasbaar naar 300 en vooral: ik kan weer netjes in het verleden kijken op de app door 24 uur terug te scrollen en de echte waarden te zien. Op de G4 kon ik wel de grafiek van 24 uur zien, maar de echte cijferwaarden niet en dat miste ik echt. Bovendien gaat dat allemaal met vlotte swipebewegingen, wat toch echt wel veel aangenamer is dan op de oude ontvanger.

Eén domme feature die ik echt wel had verwacht, zit er jammer genoeg niet in. Ik gebruik de gebeurtenissen op de G4 om bijvoorbeeld aan te geven dat ik in bad ga, zo kan mijn team zien dat die stijgingen van 100 naar 200 die erop volgen niet aan mij liggen, maar het gevolg zijn van het badwater. Ik had gehoopt dat ik de gebeurtenis 'menstruatiecyclus' niet meer nodig zou hebben zoals dat nu wel is. Mijn team vroeg zich wellicht al af waarom mijn cyclus zo onregelmatig was, maar vooral waarom een man die sowieso ingeeft ;) Ik had dus verwacht dar er nu een commentaarzone zou komen bij gebeurtenissen, omdat je in tegenstelling tot de ontvanger, op de iPhone wel een toetsenbord zou kunnen gebruiken.    

Maar om te vermijden dat je de indruk krijgt dat ik de app maar niks vind, heb ik één en ander op beeld vastgelegd. Ik vind hem namelijk - buiten die paar kleinigheden - echt wel de max om mee te werken. Ook de andere apps komen even aan bod in dit filmpje:Er is nog één punt waar je zeker rekening mee moet houden. Als je de app gebruikt, krijg je de alarmen van je telefoon. Dat wil zeggen dat het volume van je telefoon nu een belangrijk punt is. Voor mij betekent dit dat ik 's nachts niet langer de telefoon op 'stil' kan zetten, want dan zou ik ook geen alarmen horen. Dat vraagt enige aanpassing van de andere apps waar ik soms 's nachts meldingen van krijg. Ik wil niet wakker worden als een leverancier in mijn Chinese elektronicashop via zijn app een berichtje stuurt, dus die meldingen staan nu uit. Als Ellen Degeneres live is op Periscope, zal ik dat in 't vervolg ook niet meer weten. Daar lig ik niet wakker van ;-)

Online tools / Dexcom cloud


De gegevens die de zender nu uitzendt, komen in de Dexcom cloud terecht. Je kan niet langer op je eigen PC de gegevens bijhouden en lokaal bekijken met een programma zoals Dexcom Studio. Sommige mensen worden nerveus van zo'n evolutie, ik zie enkel voordelen. Al enkele jaren geef ik zelf mijn paswoord van mijn Medtronic pomp door aan mijn team zodat we nooit nog mails moeten versturen met data of dingen moeten importeren. Ze loggen gewoon in op het online platform en krijgen alle live data (voor zover ik mijn pomp heb uitgelezen natuurlijk).

Voor die online gegevens is er nu een wettelijke bepaling dat er 3 uur vertraging zit op het verzamelen van deze data. De Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) wil vermijden dat 3rd party software live data zou gebruiken zonder dat er goedkeuring voor is. De Dexcom apps zijn goedgekeurd door de FDA maar er bestaat dus nu die verplichting om data slechts met 3 uur vertraging door te geven aan andere software die deze goedkeuring niet heeft. Software zoals Diasend of de Gezondheid app op je iPhone loopt dus 3 uur achter op je live bloedglucosedata. De bedoeling van die apps is dan ook niet om je live te volgen, wel om trends en gemiddelden te tonen.

Dit is een screenshot van Dexcom Clarity op het Amerikaanse platform:

Ik heb begrepen dat dit bij ons (voorlopig?) niet gebruikt wordt en persoonlijk vind ik dat niet erg. Mijn eerste indruk is dat het platform (de patiënt versie dan toch) vooral gericht is op de gebruiker die snel een overzicht wil. De afwerking is heel mooi, maar naar mijn gevoel kan dit lang niet alles wat Dexcom Studio kon. Je kan PDF's downloaden met grafieken en gemiddelden, maar ze zijn niet gedetailleerd. Wellicht is de online versie voor je team uitgebreider dan dit. Ik kon dit enkel gebruiken tijdens de eerste dagen toen ik de Amerikaanse app gebruikte. De Duitse (Europese) app neemt geen gegevens over uit mijn Nederlandse account.

Bij ons zal het dus vooral Diasend worden:

Diasend is een online platform dat allerlei data kan verzamelen over je pomp, meter of sensor. Het is veel uitgebreider, en je moet wel even je weg vinden in alle tabs en alle mogelijkheden. Maar ik zie er toch erg veel mogelijkheden in, en één voordeel is op z'n minst dat je nooit nog data moet exporteren of je ontvanger aan je PC koppelen. Alles wordt live verzonden en dat maakt alles veel makkelijker.


Nauwkeurigheid


De nieuwe G5 is nauwkeuriger en er zijn wellicht genoeg studies en testen gedaan die het bevestigen. De MARD score (een percentage dat de nauwkeurigheid aangeeft) is 9.0%, waar de G4 nog 11.0% was (ik heb een hele oude G4, die is nog 13.0%). Daarmee voldoet de nieuwe G5 aan de strenge norm van 10% die voor glucosemeters wordt vooropgesteld. Ik heb begrepen dat ook nieuwe G4's het nieuwe nauwkeurige algoritme hebben. Er is immers niks gewijzigd aan de sensor zelf, enkel aan de zender en het algoritme.


Op enkele dagen kan ik zoiets natuurlijk niet testen, mede omdat ik de G4 altijd al als erg nauwkeurig heb ervaren. Maar zoals je ziet: één beeld zegt in dit geval meer dan woorden. Wellicht kan ik data verzamelen over enkele weken die het nog gaan bevestigen.
Op zich vind ik dat ook niet het belangrijkste. Als "Sugar Surfer" heb ik meer interesse in trends. En daar claimt de G5 iets anders wat ik effectief heel erg toejuich !

Dit is één foto van het eerste ontbijt met beide sensoren, maar ik zou er nog twee foto's kunnen bijplakken omdat het scenario zich in de afgelopen week meermaals heeft herhaald. Wat je ziet is dat de G5 wel degelijk sneller reageert bij stijgingen en dalingen.

In dit voorbeeld zie je niet alleen dat de vertraging korter is (de G5 stijgt iets na 6u00, de G4 rond 6u15), de curve stijgt ook sneller. Ze komen wat later wel degelijk op dezelfde waarde uit (dat zie je niet op deze foto), maar het snelheidsverschil is dus duidelijk merkbaar.

Ik heb ook op één van die dagen een vingerprik gedaan tijdens de stijging, en die zat nog wat hoger. De G5 zit hier dus dichter bij de waarheid dan de oude G4. Mijn hoog-alarm staat op 130 omdat ik wil corrigeren als het te snel gaat, en de G5 zag die grens wel 20 minuten eerder dan de G4 op deze dag.

Ook zou ie minder lang in een hypo blijven hangen, een fenomeen dat ik op de G4 vaker heb gezien. Ik kon al makkelijk een uur uit een hypo zijn voor de sensor het door had. Moest ik nog een hypo krijgen, ik zal meteen melden hoe de sensoren zich gedragen. Maar met deze twee waakhonden verwacht ik er niet gauw eentje ;-)

Bereik


Het bereik van de G5 zender wordt aangegeven als 5 of 6 meter, al naargelang de bron. Ik heb commentaar gelezen dat sommige mensen toch last hebben met de connectiviteit, dus dat de zender vaker buiten bereik is. Toch werd bij de G4 ook al 6 meter gegarandeerd, dus veel verschil zou het niet mogen maken. Als gebruiker verwacht je natuurlijk bij nieuwere technologie een verbetering en geen achteruitgang.

Er is een fundamenteel groot verschil tussen de manier waarop de G5 data verzendt. Vroeger was het een zender die geen vast protocol moest volgen omdat men zowel de zender als de ontvanger ontwikkelde. Nu is dat anders, want de zender moet nu ook aan een standaard voldoen die overeenkomt met je die van je smartphone. Die nieuwe manier heet BLE (Bluetooth Low Energy).

Ik heb zelf tijdens de eerste week één keer gezien dat de oude sensor het beter deed dan de nieuwe en dat zie je op deze foto. De ontvanger van de G4 en de iPhone lagen in de slaapkamer terwijl ik in de badkamer zat, dat is een afstand van ongeveer 6 meter maar het signaal moet dan ook door twee muren.

De oude kon dat dus goed aan, de nieuwe niet. Toch heeft ie één punt nog ontvangen, wat op z'n minst wil zeggen dat het zo'n vaart niet zal lopen. In de praktijk merkte ik al vaker dat mijn G4 een stuk verder kon uitzenden dan 6 meter. Naar mijn gevoel zal die 6 meter claim op de nieuwe nu realistisch zijn, terwijl dat bij de oude onderschat was.

Is dat dan een probleem? Natuurlijk niet. Mijn Medtronic sensor claimde vroeger een bereik van 2 meter en vaak heb ik 's nachts de verbinding verloren omdat de ontvanger (de pomp, die dus op maximum 60 cm kon liggen) het niet aankon als je onder een donsdeken lag.

Alles is dus relatief, en ik kan veilig stellen dat er voor mij voorlopig geen echt verschil is in bereik. Ik heb ook nooit de verbinding verloren zonder reden als de ontvanger (de iPhone) wél in range ligt, iets wat vroeger toch soms wel gebeurde.

Vervolg


Ik hoop de komende weken echte data te kunnen verzamelen die de G4 en de G5 kan vergelijken. Dan kan ik hier echte gegevens in plaats van momentopnamen met foto's tonen.

Dat wil zeggen dat ik beide systemen ook in één grafiek wil zien, en dat is inmiddels bijna gelukt. Ik kan in mijn eigen software die ik nog aan het schrijven ben (die ik voorlopig Dexveo heb genoemd) nu ook G5 data inlezen via een export uit Diasend. Alleen moet ik nu nog kiezen of ik de G4 of de G5 data wil tonen samen met mijn pompgegevens. Er komt dus nog één stapje: het tonen van zowel de G4 als de G5 grafiek. Echt nuttig is dat niet, want in de praktijk zal je normaal nooit twee systemen dragen. Maar nu het even wel kan, ga ik dat natuurlijk wel proberen. Just for fun :)

Tot slot kan ik alleen blij zijn met deze nieuwe ontwikkelingen. Ik kan niet wachten tot dit de nieuwe standaard wordt. Niet alleen gaan we er qua technologie flink op vooruit, ook de gegevens zijn nauwkeuriger. En voor mij persoonlijk zou het willen zeggen dat ik voortaan één toestel minder op zak moet hebben.

2 opmerkingen: