maandag 29 augustus 2011

!!!!

Dat is vervelend hé. Dat is toch geen titel !!!!

IS DIT OOK ZO VERVELEND ????

EN DIT ???!!!

Onbeleefd is het zeker. Mensen die op internetfora of op Facebook berichtjes plaatsen, gebruiken vaak smileys om een gevoel te leggen in een geschreven zin. Want dat is vaak moeilijk. Iets dat je zwart op wit op je scherm ziet kan harder "klinken" dan wat de schrijver bedoelde.

Maar omgekeerd is het ook zo: als de schrijver iets wil zeggen wat hem erg irriteert of verbaast, zal dat met een normale zin die eindigt op een punt niet duidelijk zijn. Vandaar dat we uitroeptekens en vraagtekens hebben.

Helaas kan je in een e-mail geen smileys gebruiken. Wat me dus erg irriteert is dat ik nog steeds berichten krijg van mensen die dan dit soort van zinnen en leestekens misbruiken. Zinnen met de helft van de woorden in hoofdletters, vier of vijf uitroeptekens na een zin, en nu zelfs soms zinnen in een rode kleur.

Ik ken echt wel Nederlands. Ik heb geen extra leestekens nodig om een zin te begrijpen. Als je je ongenoegen wenst te uiten kan je dat in een beschaafde volzin ook doen. Dan is er zelfs plaats om je ongenoegen te argumenteren.

Ik had vroeger een klant die er erg sterk in was:
Ik ben 1000% ZEKER dat het gisteren nog WEL werkte !!!! En ik heb ZEKER NIETS verandert !!!!

Ja hoor, hij schreef er dan ook een kemel van een dt-fout in. En als je 1000% zeker bent, ben je wel heel erg zeker. Maar hoe zeker ben je dan als je nog maar 100% zeker bent? Het holt de basisregels van de wiskunde een beetje uit.

Maar ook de e-mailprogramma's helpen een handje. Berichten kunnen gemarkeerd worden met een hoge prioriteit. Is het niet aan degene die de mail leest om daarover te beslissen? Hij weet toch het best of die mail belangrijker is dan de andere mails die hij heeft ontvangen?

En dan is er de leesbevestiging. Leuke uitvinding. Ik heb mijn mailprogramma zo ingesteld dat ik nooit een leesbevestiging stuur, en dat ik de vraag ook niet zie. Ja hoor, dat is een instelling in Outlook. Daarmee is het nut van de leesbevestiging wel verdwenen, niet?

Vroeger stuurde ik ze wel. Als je dan een uur later niet antwoordde op een mail... Telefoon: zeg ik heb net een mail gestuurd, je hebt hem gelezen, maar je antwoordt niet?

Mijn nieuwste wapen dat ik nu gebruik is mijn spamfilter op de mailserver. Mails waarin meer dan 4 uitroeptekens of vraagtekens na elkaar staan, vliegen er uit. Jammer dat ik niet kan filteren op het aantal hoofdletters.

1 opmerking:

  1. -Ik vind het vervelend als de mensen hun kinderen de "kids" noemen.
    - De laatste jaren stuurt men zelfs mails naar degenen die in het bureau naast je zitten.
    -Geheimzinnige facebookmeldingen vind ik ook erg.

    Nu is het wel zo dat mensen mails en dergelijke HEEL dikwijls niet begrijpen of als agressief aanvoelen. En dan kan en smiley zo nu en dan wonderen doen.

    BeantwoordenVerwijderen