zaterdag 13 augustus 2011

De pomp...

Ik leef nu een paar dagen met de insulinepomp. En mijn eerste ervaringen zijn heel erg positief.

Wat ik onmiddelijk heb gemerkt, is dat mijn bloedsuiker heel stabiel is. Dat was vroeger ook al, maar ik heb nu een 10-tal metingen per dag, en kan heel goed zien dat ik altijd goede waardes heb. Enkel de eerste dag heb ik me vergist in zoetmiddel, en stond ik 180 na de maaltijd en een paar koffie's. Maar dat is op zich zelfs niet veel.

Nu zit ik tussen 140-160 na de maaltijd en dat vind ik al goed. Ik eet nogal veel vetten en eiwitten, dus ik ga nog wat testen met de dual wave bolus en zien wat dat geeft. Ik kan wel moeilijk vergelijken met vroeger, want metingen na de maaltijd deed ik alleen als ik dacht dat er een probleem was.

Het grootste verschil in het patroon is echt wel het feit dat ik mijn vaste tijdstippen niet meer nodig heb om stabiel te blijven. Ik heb gisteren tussen ontbijt en "middagmaal" meer dan 6u gewacht en dat zou vroeger een gigantisch nijlpaard gegeven hebben.

Vandaag was ik bij een vriend voor een BBQ'tje en ook dat is perfect verlopen. Even niet zeker van de witte pasta, maar ik heb die gewoon gegeten. Lekker en best veel gegeten, en 150 na de maaltijd. Perfect !

In het ziekhuis heb ik geleerd dat ik wel erg kan zakken bij een inspanning. Meer dan 90 punten bij een wandeling van 40 minuten. Dat vond de dvk ook erg veel. Maar vanmiddag heb ik een paar uur gewerkt in ons appartement, en dat ging heel lekker. Ik moet oppassen om dit al als "normaal" te beschouwen, want het tij kan soms snel keren. Maar ik kon het makkelijk aan en werd niet moe. En ik ging ook niet te laag. 110 na de maaltijd, dan een extra boterham en alles OK.

En dan is er de insuline. Dit vind ik toch een merkwaardige grafiek. Je ziet de totale insuline die ik per dag krijg. Maandag en zaterdag zijn niet compleet, die moet je negeren. Maar van dinsdag tot vrijdag ben ik bijna gehalveerd. De endo was vertrokken van het patroon dat ik gebruikte met de insulinepennen en daarna elke dag wat verminderd. Maar dat het tot 50% zakt, dat is toch erg veel. Ik zal de insuline via de pomp veel efficiënter gebruiken. Het basaalprofiel ligt lager dan mijn vroegere Lantus, maar ook de maaltijdbolus is gezakt van 1,66E per portie naar 1E per portie.

En de pomp dragen, dat valt best mee. Ik draag ze nog buiten mijn broekzak omdat ik er nog vaak moet bij kunnen, ik heb nog heel wat alarmen. 's Nachts draag ik de velcro band aan mijn dij en dat lukt heel goed. Je voelt er niks van. Morgen voor de eerste keer mijn infuus vervangen zonder de dvk. Maar dat ken ik ook al wel. Heb veel geoefend in het ziekenhuis, maar nu heb ik geen waakhond er bij zitten :-)

1 opmerking:

  1. Straf hè, dat je veel minder insuline nodig hebt? Dat je dat per uur kan afstellen, is toch echt een meerwaarde. Je waarden zijn idd wel goed te noemen. Ben zo benieuwd naar je volgend A1c Jan! Je stond al zo laag, dus wat zal dat nu geven?

    BeantwoordenVerwijderen